Хотел „Тримонциум” е една от най-представителните сгради на Пловдив, превърнала се за няколко поколения в емблема на града. Така сме известни пловдивчани в другите градове и чак по Европа и Америка: „Пред Тримона, майна...”.

Първата копка на сградата е направена през 1954 година, а на 2 септември 1956 година хотелът отваря врати за своите гости. Освен с четириетажната леглова база, разполага и с конферентни зали, голям ресторант – градина, кафе-сладкарница, а в западното крило е прочутият „Бумбарник”. Незаличими са спомените на каничка червено вино и прочутия пловдивски бумбар, чийто майстор е една от известните личности на града.

За поколения пловдивчани това е мястото на първите любовни трепети, на техните абитуриентски балове, сватбени тържества, концерти на любими изпълнители.

  

След промените от 1989 година хотел „Тримонциум” става част от веригата хотели „Принцес интернационал”, после е продаден на друга турска верига, появяват се някакви странни надписи на фасадата. Пловдивчани водят война срещу кича и идеята отпред да се появят лъвове или други чудесии. Славата на „Тримонциум” помръква. Вместо лятна градина вече има басейн. Вместо „Бумбарника” има казино... Но това вече не е „Тримона”.