Напук на пловдивските управници, които се опитват да изгонят българското хоро от центъра на града, българите в Лондон решиха да потропнат. Тук, в британската столица, никой не забрани ХОРОТО. Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество по време на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица.

Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник и те обещаха продължение съвсем скоро – на 2 декември 2016 г., отново в Лондон, предаде БГНЕС.

По стар български обичай гостите на събора бяха посрещнати с погача, поднесена от атрактивните баби от село Горно Драглище. Те щедро гостиха участниците и с ялова баница, шупла, и домашни бонбони, аранжирани с български народни песни. Специален гост на събора беше Ансамбъл „Чинари“, който представи уникална палитра от танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България.

Заедно с тях залата бе вдигната на крака и от прекрасните танцьори от три от лондонските самодейни състави - "Гергьовден", "Приятели" и Ансамбълът за народни песни и танци "Фолклорна Магия", съобщи actualno.com. Точно по български, ритъмът достигна седем осми, а най-личните, темпераментните и кръшни танцьори сред публиката получиха и награди.

„Защото където и да сме по света, българското древно наследство е по-живо от всякога!“, категоричен е Георги Анадолов, организатор на Първия събор „Древно наследство“ в Лондон.

След забраната на Община Пловдив хорото да се играе в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани извиха мълчаливо хоро – без тъпан и без съпровод всички хора се хванаха за ръце и се понесоха в ритъма на танца без музика. Миналата неделя неделното хоро бе съпроводено от три тъпана и музика и беше най-многобройното досега.

За да подкрепят жителите на Пловдив, в града тогава пристигнаха участници от танцови състави от Асеновград, Пазарджик и Хасково.

В подкрепа на българския народен танц в културната столица на Европа, се обявиха и софиянци. Близо 100 души се хванаха на хоро пред Народния театър, за да изкажат своята съпричастност с пловдивчани и борбата им с градските власти. Софиянци си носеха уредба и тонколони, на които звучаха български хора.

А сега и лондончани - браво, българи!

Още новини ТУК

TrafficNews.bg