Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. Тя трае 6 години, като се води на територията на  40 страни и представлява най-кръвопролитният конфликт в историята на човечеството.

Дълго време България успява да осуети намесата си във войната. Ловката дипломатическа игра на царя, който сполучливо сравнява ситуацията с тази на собственик в стъкларски магазин, в който е попаднал слон, успява безкръвно да поправи една повече от 20-годишна несправедливост. С Крайовската спогодба Южна Добруджа, заграбена с Ньойския диктат, е върната на България.

Като дипломатическите сондажи на царския дворец правят така, че  и западните съюзници не възразяват, въпреки че договорът е подписан със съдействието на Хитлер. За съжаление, възможностите за лавиране се изчерпват. България е невъоръжена, а германският ултиматум е безмилостен: Вермахтът ще мине през страната или като приятел, или като враг.

Царят е принуден от Хитлер да обяви война, макар и символична на САЩ и Великобритания. Въпреки, че реално българската армия не участва във военни действа, то Англия и САЩ стоварват военната си мощ срещу нас. В защитата на българското небе блeсват жертвоготовността, храбростта и качествата на българските бойни пилоти.

За пръв път в световната история, при това в Европа се случва пилот да пожертва съзнателно живота си, като се вреже във вражески самолет. Саможертвата на българския поручик Списаревски е много преди японските камикадзе да започнат да следват неговия пример.

Царят успява да устои на натиска и България спасява своите съграждани, евреи. А нито един български войник не е изпратен да се бие на Източния фронт за чужда кауза. За всичко това Борис III заплаща с живота си, но хиляди български войници са спасени от това да оставят костите си в Съветския съюз, както се случва с Румъния – също съюзник на Третия райх. 

СССР не се интересува от трудната ситуация, в която е поставена България. Сталин също преследва своите интереси на Балканите и иска България за себе си. Затова, без да има каквато и да било причина, Съветският съюз обявява война на България. Трети украински фронт, който включва 258 000 души, разполагащи с над 6300 оръдия, 470 танка и с 720 самолета, навлиза в България им на практика я окупира.

Българското правителство е озадачено и се опитва да спре тази непровокирана агресия, като обявява война на Германия. За преследващият други цели Сталин това е без значение. Последващите дни са началото на един от най-тъмните периоди в историята ни. Българската армия взема дейно участие в разгрома на Третия райх, преследвайки Хитлеровите пълчища към Берлин, а същевременно в България съветските войски оказват неоценима помощ на Червената армия в окупацията на страната и цялостното обсебване на властта.

От дистанцията на времето може да се каже, че агресията на СССР срещу България, започнала на 05 септември 1944, поставя началото на един период, който е жесток. Последващите десетилетия са дотолкова сурови към значителна част от обществото, че през 2000 година се приема закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен.

За сравнение, само 15 години след края на Първата световна война, в която България взема дейно участие и след която плаща репарации, родината ни отново е на първо място по икономическо развитите на Балканите. А няколко години по-късно крачи уверено към челните места в Европа. След 1944 започва период, в който България става част от „втория“ свят и така и не успява да навакса изоставането си.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Четете още от рубриката ТУК

TrafficNews.bg