Недостижимото въображение и изкусни ръце на поколения сценографи, майстори на кукли и режисьори превърнаха в приказен свят Градската галерия. Поводът е 70-ият юбилеен сезон на Държавен куклен театър - Пловдив.

Сред безценните персонажи на десетки великолепни представления от 1946 година досега, изпълнили галерийното пространство, си дадоха среща легендарни артисти и най-нови членове на прочутата трупа на пловдивските "кукленици".

Те бяха поздравени от заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева. Директорът на Кукления театър Виктор Бойчев изрази общата мечта да видят веществената памет на спектаклите събрана в собствен куклен музей, за да се съхрани за поколенията.

"Събудихме детето у всеки от вас, нали!" - закачливо питаше публиката на откриването на изложбата сценографката Виржиния Петкова, която заедно с колегата си Гергана Стаматова и театроведа Катерина Георгиева са автори на впечатляващата експозиция. Необикновената изложба може да се види до 12 септември. Непременно доведете децата.

ИСТОРИЯ

Държавен куклен театър – Пловдив е основан през 1946 г. Театърът е репертоарен, финансиран от Министерство на културата и е активно подпомаган от Община Пловдив. Носител е на орден “Кирил и Методий” – I степен. За 69 творчески сезона към 2016 г. са изиграни над 320 заглавия. Годишно се реализират до 5 нови постановки, които се представят пред не по-малко от 30 000 зрители. Театърът е пътувал в над 40 държави, участвал е в много международни фестивали и е носител на над 80 престижни награди. Шест от спектаклите на театъра са в “Златния фонд” на Българска национална телевизия.

СТРАТЕГИЯ

Стратегия на театъра е създаването на пълноценни репертоарни заглавия за основна сцена, предназначени за деца и възрастни, и целенасочено търсене на “малка” /мобилна/ театрална форма – адекватна на новите икономически условия и без компромис в художествено-естетически план. Театърът налага високо професионални, динамични и актуални спектакли, с остро и свежо чувство за хумор и импровизация, разграничавайки се от комерсиалния продукт. Отворен е за новаторски идеи, творчески контакти, национални и международни програми за културно сътрудничество, сценични изкуства и театрален мениджмънт. Успешно продуцира външни театрални продукти за деца и възрастни от цялата страна и чужбина.

ФЕСТИВАЛ

От 1977 г. Държавен куклен театър – Пловдив инициира и организира фестивална форма – “Международен преглед на куклената миниатюра”, която от 1990 г. добива статут на международен фестивал със заглавие “Двама са малко – трима са много”, чиято цел е да представи пред специалисти и широк зрителски форум най-добрите постижения на “малката форма” и да се впише със свое лице в европейската и световна фестивална верига. От 2012 г. фестивалът е биенале и към него се създава и съпътстваща проява, която се обединява под името „TheatAir”. Тя е насочена към спектакли и пърформанси в открити обществени и знакови градски пространства, с цел да се популяризират възможностите на кукленото театрално изкуство и да се привлече широк зрителски интерес. Проявата придоби изключителна популярност и с помощта на Община Пловдив този модул към момента се провежда ежегодно. От 02 до 06 септември 2016 г. в Пловдив ще се проведе XXII издание на фестивала "Двама са малко - трима са много" & TheatAir 2016.

TrafficNews.bg