В нощта срещу 10 юли 1856 г., точно когато часовникът удря 00.00 часа, известният изобретател, физик и електромашинен инженер Никола Тесла се ражда в Смилян, днешна Хърватия. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“.

Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток.

Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес, пише obekti.bg. Открива електромагнитните вълни и техните свойства преди Хайнрих Херц и независимо от него, но предимно поради интереса му към свободната енергия, мерната единица за честота на електромагнитните вълни е наречена на името на Херц. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитно поле.

За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен, в дългове.

След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в забрава. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През деветдесетте години на 20-ти век интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на 21-ви век нараства значително.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg