На мястото на северното крило на Пощата след Освобождението и преди социализма винаги е имало големи сгради с обществено значение.

Една от най-известните сгради, строена непосредствено след Освобождението от Хаджи Гьока Павлов, била огромна за времето си. Собственикът й я наричал рентабилно здание, което значи имота да носи рента. Отдолу имало около шестнайсет магазина, всичките с железни кепенци.

Цял един етаж обаче, чорбаджията давал под наем за шантан. Държала го Лора Лейбович, една австрийска еврейка. Дамата майсторски съчетавала няколкото отдела, които съществували в публичния дом - Здравно заведение, пивница, Дом на търпимостта и прочие.

С обръщането на палачниката сградата с шантана била префасонирана на нещо като дом за услуги, където по-късно изцяло се настанила държавната поща.

В началото на 70-те години на зданието бил поставен и първия съвременен часовник. Чудото на техниката донесли комсомолци, който били на бригада в Ростов на Дон, а часовникът бил дар от тамошните комсомолци.

Машинката показвала времето в 35 столици и градове по света. И ако се вгледате внимателно в снимката ще забележите градове като: Мадрид, Мелбърн, Сан Франциско, Делхи, Санкт Петербург и т.н.

Още новини четете ТУК

TNS.bg