Уникална колекция от антично стъкло в Пловдив остава безмълвни хиляди туристи от цял свят. Експозицията впечатлява с изящна изработка, която надхвърля човешките възможности. Античното стъкло е принос към световната съкровищница  и проследява стъклообработката за период от 1000 години. Предметите датират от V - IV век пр.Хр. и показват 8 различни техники.

Централно място в изложбата заемат седем стъклени фиали, които са служели за свещенодействия. Всяка фиала има име – Мъдростта, Животът, Посоки, Земя, Вода, Небе и Изборът. Изработени са с техника милефиори. Цветовете на обемно изградените предмети са с изключително съвършенство, притежаващи „детайл в детайла на детайла” и показват прецизното боравене  с послания, форма и пространство.

Другата част от експозицията са предмети и съдове с утилитарна цел – флакони, амфориски, канички „Ойнохое”, както и амулети за плодородие и здраве. Изработени са с различни техники – свободно моделиране, свободно издухване, издухване в калъп, техника на пясъчното ядро.

Антична сграда ни пренася във Филипопол! Световно съкровище в центъра на Пловдив ВИДЕО

 

TNS.bg