Едно от любимите места за разходка на пловдивчани е Цар Симеоновата градина. Малцина, обаче знаят, че паркът е създаден още в далечната 1892 година от швейцарецът Люсиен Шевалас. През годините градината многократно е променила своя облик, но и до днес е запазила своите оригинални оформителски допълнения – голямото езеро, красивият фонтан със скулптурната фигура и пеещите фонтани.

При създаването си градината е имала и съвсем друга функция. В парка се е провело първото земеделско-промишлено изложение, предшественикът на днешния Международен панаир. Датата на тържественото откриване е 15 август, 1892 г. в присъствието на княз Фердинанд I - покровител на изложението, българските министри, църковният клир, чуждестранни консули, участници и гости.

Инициатива, с която се взема решение за организиране на изложение, демонстриращо икономическия ръст на младото българско княжество, е на Григор Начович. Княжеският градинар Люсиен Шевалас изгражда красив парк от европейски тип на площ от над 90 000 кв.м, в който се разполагат 36 изложбени павилиона. Около 2500 войници участват в празничния парад. Балонът на френския въздухоплавател Годар се издига в небето над Пловдив. В изложението се представят фирми от 24 страни от Европа, Америка и Азия. Палатите и паркът на изложението са огрени от електричество. Отчетени са 167 000 посетители. След закриването на панаира комисия награждава с дипломи и медали 1000 български и чуждестранни участници, а с други отличия - още 400 изложители.



Въпреки намерението на тогавашното правителство проявата да се наложи като традиционна за доста време, идеята е изоставена. За ново българско изложение се заговаря чак през 1927г. Кандидати за организиране на подобна проява са София, Русе, Стара Загора, Габрово, Варна и Пловдив.

Превес в своеобразното съперничество получава Пловдив, където през 1933г. се организира промишлена изложба с 424 участници. През 1934г. тя прераства в Първи национален мострен панаир с участието на 880 изложители. Същата година Пловдивският панаир е утвърден от правителството със специална наредба-закон за единствен национален мострен панаир, който от 1935 година се провежда под покровителството на цар Борис III.

През 1936г. форумът става пълноправен член на Съюза на международните панаири (UFI). От 1939г. се подготвя строителството на модерен панаирен град на северния бряг на река Марица, като замисълът се осъществява едва след 1947г., когато се появяват първите панаирни палати. През 50-те години панаирите се провеждат на всеки две години, от 1966г. те стават ежегодни, а от 1981г. започва организирането на два форума годишно: Пролетен панаир на стоки за широко потребление и Есенен технически панаир.

Снимки: Ретро Пловдив

Още новини четете ТУК

TNS.bg