Стотици пловдивчани ежедневно минават през подлеза на Понеделник пазара,  но много от тях не знаят за античната жилищна сграда- Ейрене, която се намира там. Паметникът на културата е с национално и световно значение, а експонатите в нея са уникално културно наследство. В културния център има три постоянни експозиции.

Една от тях е подовата мозайка, която датира от III-IV век. При влизане в центъра посетителите се пренасят във Филипопол и могат да усетят как са живели хората по нашите земи преди хиляди години. В мозайката са вплетени много послания и символи. Някои са част от предхристиянската епоха, а други от ранното християнство. Едно от посланията, които отправя мозайката е: „ Добре дошли и щастливо пребиване в мир”.

Женският бюст, който е в централната част на сградата, е  изработен в тeхника opus vermiculatum и е разположен в шестоъгълник, обграден от шест квадрата и триъгълници между тях. Широка разделителна лента, представляваща черно-бяла ромбоидна решетка със свастики – меандър, е разположена между основните мозаечни композиции в централната зала на сградата. Над северното квадратно мозаечно пано, разположено над отводнителен канал е изградена осмоъгълна мраморна конструкция – фонтан. От северната му страна, в мозайката е изписан поздравителен надпис.

Каква символика е скрита в мозайката и каква е историята на античната сграда разказва собственикът на центъра- Жорж Трак:

Още новини четете ТУК

TNS.bg