Стефан Стамболов е роден в Търново на 12.02.1854 г. Син е на друг голям българин Никола Стаматов, който пък е участник във Велчовата завера от 1835 г. Отраснал сред революционери Стамболов се оформя като виден патриот и непримирим борец за Освобождение. 

Непримиримият му дух и безмерна обич към България го карат да се заеме с революционна дейност твърде млад – когато е едва на 20 години. Участник в събранията на създадения от Любен Каравелов Български революционен централен комитет. Съратник на Ботев взима решение, организира и участва в Старозагорското въстание от 1875. Самият той е апостол на централният въстанически Старозагорски окръг. Въпреки неуспеха на въстанието, то дава знак на българите, че краят на игото е близък и им вдъхва сили и увереност, че вековният поробител може да бъде победен. 

На следващата 1876 г. избухва Априлското въстание, в което Стамболов също взема активно участие с агитация, координация, събиране на средства. Също така е главен апостол на първи Търновски окръг.

По време на Руско-турската война 1877-1878 е военен кореспондент, а след войната започва дейност за преодоляване разпокъсването на България и за освобождаване на останалата по турска власт Македония. В периода 1884-1886 г. Стамболов председател на Народното събрание, той заема твърда държавническа позиция активно подкрепя Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е в противоречие с интересите на Русия, която въпреки, че съвсем наскоро е освободила България се обявява против Съединението. Русия няма интерес от силна и обединена България и се обявява против Съединението. Това не е в интерес на България, тъй като разпокъсаността и разделението са предпоставка за слабост и по-лесна възможност за Великите сили да преследват своите интереси в страната, които често са против българския национален интерес. Като истински държавник Стамболов се обявява против намесата на Русия: 

''Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. Нейните доброжелателства за наший народ щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.''

След успешния акт на Съединението през 1886, коeто българите осъществяват сами, въпреки противодействието на Великите сили, Стамболов застава начело на държавата като министър-председател. По негово време младата държава бележи изключителен икономически подем. Политиката на протекционализъм и прокараните закони за защита на българското производство оказват благоприятно въздействие за частния бизнес, който преуспява и създава много работни места. Спокойствието, сигурността и развитието на страната са водещи за Стамболов и той не се колебае в името на укрепването, развитието и благоденствието на младата държава да предприема твърди, и непоколебими мерки срещу всеки, който може бъде опасен за българските интереси.

Любовта му към България му коства тежки лични загуби. Принуден е да изстрада смъртта на много защитници на Родината, включително и един от най-добрите си приятели Олимпи Панов, защото са поставил интересите на Русия над тези на България. Стефан Стамболов управлява България в много тежък период. От една страна той има съпротивата на Русия, която несъгласна с независимата политика на Княжеството полага сериозни усилия да създаде затруднения от всякакъв характер. От друга страна след абдикацията на княз Александър I България има трудности да намери достоен благородник за български монарх. Към това се прибавя и неодобрението на Османската империя и неприязънта на другите съседи. Въпреки че не е роден в благородническо семейство и не е учил за политик, Стефан Стамболов успява да напипа правилния път и да лавира опитно между Великите сили, използвайки техните настроения и противоречия в полза на България. Очарованият от неговата хитрост султан се съгласява да сложи пречка пред сръбската и гръцката пропаганда в Македония и заявява възторжено „такъв везир да имах, не Европа, света щях да обърна“

Умело ръководена от желязната ръка на Стамболов, освен в международно, България жъне големи успехи и в икономическо отношение. Въпреки трудностите българската индустрия започва да се развива с все по-бързи темпове, поставяйки държавата в много добро отношение в сравнение със съседите. Житейската философия на Стамболов, в центъра на която се намира просперитета на България е трън в очите на руския императорски двор, а и на честолюбивия княз Фердинанд, заел престола си именно благодарение на големия държавник. Всичко това води до фаталната дата 15.07.1895 г., когато големият български революционер, политик и държавник е посечен в центъра на София. Няколко дни по-късно умира от раните си. 

За отбелязване е, че непосредствено след неговата смърт Русия се съгласява да възстанови дипломатическите си отношения с България. Наследството на политическата визия на Стамболов продължава и след неговата смърт. В периода 1903-1908 мнозинството от министрите са членове на неговата партия и, разбираемо, реализират неговата политическа философия. Този период, наричан от някои Втория стамболовистки режим е известен в историята като българското икономическо чудо. Тогава икономиката на България бележи толкова динамично развитие, че Родината ни се превръща в най-силната икономика на Балканите и стои редом с другите големи икономически сили в Европа. 

Любовта на Стефан Стамболов към България и ревността му към българските национални интереси и умението, с което ги реализира заслужено го правят една от най-значимите личности в най-новата история на България и са постоянен пример за това как следва да се води държавническа политика.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg