На днешния ден, преди 108 години се разгаря най-кръвопролитната битка, организирана от ВМОРО след Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието сръбската и гръцката пропаганда започват да стават все по-жестоки в тормоза си към българското население, което отказва да предаде българското си име. Зверствата провокират ответната реакция на организацията.

Прилепският войвода, легендарният Тане Николов (роден в Хасково), обединява своята чета с още няколко и започва подготовка за разчистване на региона от сърбомани и окончателното елиминиране на сръбската пропаганда и зверства. Сърбоманите, които не се свенят да нападат и избиват невъоръжени хора, не се осмеляват да се противопоставят открито. Те се обръщат към своя естествен съюзник – османската власт, като посочват къде се намират обединените чети.

Научили за пристигането на редовната войска, войводите отказват да избягат и решават да дадат отпор. На 14 юли при връх Ножот, край село Ракле, Прилепско 200 четници са нападнати от 3000-ния корпус на бъдещия военен министър и главнокомандващ турската армия Енвер бей. Въоръжението също е неравно срещу въоръжените с пушки българи, врагът изважда и картечници.В кръвопролитната битка живота си губят 67 четници, по-голямата част от които са родени в Княжество България.

Въпреки доброто си въоръжение и численото си предимство турците понасят тежки загуби. Предполага се, че броят на убитите е над 500 човека. Опитният войвода Таню Николов успява да разкъса обръча на враговете и да изтегли голяма част от момчетата си от огнения ад. Вбесени от жестокия отпор турските войници се нахвърлят върху труповете на убитите четници с намерението да ги поругаят. Впечатленият от българската храброст Енвер бей обаче не позволява мародерството, а строява своите войници и им заповядва да бие залп в чест на загиналите. Благодарение на италиански фотограф, който е бил там, остават снимки.

Няколко дни храбростта на четниците от битката на Ножот е по заглавията на всички европейски и световни вестници. През 1941 година войводата Таню Николов се връща на мястото на битката и прави панихида за загиналите си момчета.

Утре от 17:30 в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите четници.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg