София е на път да вдигне паметник на втори български владетел. След откриването на монумента на цар Самуил, през есента догодина столицата най-вероятно ще има още един - на княз Борис I Покръстител. Това съобщи главният архитект на общината Петър Диков пред "Преса".

Тепърва предстои публично обсъждане на мястото, на което да бъде поставен монументът. Един от вариантите е княз Борис I да гледа столичани от мястото на бившия мавзолей. Друга възможност е той да бъде издигнат близо до сградата на Светия синод до катедралата "Св. Александър Невски".

Вече четири инициативни комитета подкрепят идеята и са заявили желание пред общината да работят за реализирането й. Един от тях е фондация "Българска памет". Тя спонсорира с над 100 000 лева изграждането на паметника на цар Самуил и се оглавява от създателя си - известния меценат и филантроп д-р Милен Врабевски.

Той разказа, че се обсъжда идеята догодина да се организират национални чествания на 1150-годишнината от присъединяването на страната ни към европейското християнско семейство. "Кулминация на тържествата ще бъде откриването на паметника на княз Борис Покръстител. Той първи започва този процес през 864 г.", обясни меценатът.

Той вече е разговарял по темата с президента Плевнелиев и с патриарх Неофит. И двамата са изразили подкрепата си.

Идеята е паметникът на княз Борис I да е монумент композиция като тези на Цар Освободител и на Съветската армия. Ще има главна фигура - Борис I, а около него ще са разположени съпътстващи елементи, които са символи на делото му - Свети Седмочисленици, българската войска, строежът на църкви и манастири и обучението на деца в тях.

Самата фигура на Борис I пък ще е два-три пъти по-голяма от тази на Самуил.

Паметникът на цар Самуил беше открит на 8 юни до църквата "Света София". Появата му беше съпътствана от ожесточени спорове за художественото изпълнение на проекта, тъй като се оказа, че очите му светят по тъмно. Това стана причина и паметникът да се радва на невиждан интерес и дълго след откриването му бе едно от най-посещаваните места в столицата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg