На днешния ден през 1879 принц Александър Батенберг е избран за първи държавен глава на новоосвободеното Княжество България. След коронацията си той вече се нарича княз Александър I Български (а не с рождената си фамилия Батенберг, както погрешно го изписват немалко историци).

Първият български княз е роден на 5 април 1857 във Верона, Италия. Получава военно образование и на 20-годишна възраст получава разрешение от император Александър II да постъпи в руската армия. Като поручик, част от предния отряд на генерал Гурко - биел се е за Освобождението на България. Това е една от причините да бъде избран за български княз. Застанал на българския престол, княз Александър посвещава цялата си енергия за доброто на своята нова родина, въпреки изключително трудните години на младата българска държава.

Подкрепян от цар Александър II, след смъртта му българският княз среща твърдата съпротива на новия руски император в опитите му за издигане на България. В условията на нежелание от страна на Русия и нейната ясна позиция против Съединението, князът приема Съединението и ръководи неговата защита срещу подлата агресия на Сърбия.

Малко известен факт е, че на фронта, редом до българските офицери и войници се бие поручик Батенберг - брат на княза. Княз Александър I Български е детрониран от престола от офицери, нямащи ясна визия за бъдещето на България. Впоследствие князът се връща, но преценява, че доброто на България изисква да абдикира.

Тръгвайки си от държавата, пленила сърцето му княз Александър заявява, че когато започне войната за освобождението на българска Македония, първият доброволец ще се казва Александър. Княз Александър I остава убеден български патриот до края на живота си. Той кръщава двете си деца с български имена – Асен и Цветана. По негова молба, след смъртта си е погребан в любимата му България.

TrafficNews.bg