На тази дата през 1944 приключва земния път на капитан I ранг Димитър Добрев. Роден е през 1863 година в Русе. През 1885 година участва като доброволец в Сръбско-Българската война. Димитър Добрев завършва Торпедното военно училище в Пола, Австро-Унгария и Морския имперски артилерийски клас в Русия.

Получава разрешение за участие в Руско-Японската война, където служи под командването на адмирал Рождественски. Добрев губи битката с няколко японски минонсоци и бива потопен, но храбростта му не остава незабелязана, за което бива награден с руски и български ордени. През 1906-1908 е началник на Морското училище, уволнява се през 1911 година. В Балканската война той се доказва като един най-добрите български морски офицери.

Назначен е за началник на подвижната отбрана, начело на която командва атаката срещу турския крайцер „Хамидие“. Турският кораб със своя тежко въоръжение и добре подготвен екипаж, се превръща в морското страшилище по време на войната. През първата част от нея „Хамидие“ заплашва със артилерията си Варна и Балчик. Със своята огнева огнева мощ турският крайцер е можел да води битка с цялата българска флота. Капитан Димитър Добрев обаче не се оставя да бъде респектиран, а уверен в силите и правотата на българската кауза, начело на четири малки торпедоносеца решава да му се противопостави. При блестящо проведената под негово командване атака, корабът „Дръзки“ нанася тежък торпеден удар в предната част на корпуса. Единствено доброто време позволява на „Хамидие“ да се добере до Истанбул.



След ремонта си крайцерът нанася огромни поражения на нашите съюзници, но стои далеч от българските води. Хюсеин Рауф , командир на „Хамидие“ пише: "Ако разгледаме безпристрастно случката с "Хамидие" и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази славна и успешна торпедна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее". След войната победителят на "Хамидие" се оттегля от служба във флота и през остатъка от живота си работи като адвокат във Велико Търново.

Подвигът на капитан Димитър Добрев и на екипажите на четирите торпедоносци показва, че в битката за България разликата в опита и в огневата мощ няма значение.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg