Унищожаването на българската държавност, нанася съкрушителен удар и на българската православна църква. В продължение на векове българските християни са поставени по върховенството на цариградската (гръцка) патриаршия. Българските свещеници са репресирани, изпратени на заточение или просто им се пречи да служат, тъй като в храмовете се служи на гръцки език. Унищожени са много богослужебни книги.

Българите обаче не се примиряват с тази си съдба. Те искат и настояват да бъдат зачитани като равни на всички останали, да не бъдат дискриминирани. А това означава да им бъдат върнати училищата, самоуправлението, храмовете, езикът и богослужението на български. Те провеждат своята борба за църковна независимост по най-правилния полититечки и тактически начин.

Движението за независима българска църква е част от борбата за национална независимост. Навръх Великден в цариградската църква „Свети Стефан”, при църковната служба и по предварително устроен сценарий, епископ Иларион Макариополски не споменава в празничната литургия Вселенския гръцки патриарх, а само султана. Според църковните канони това означавало отхвърляне властта на патриарха. Примерът на цариградските българи бил последван в цялата страна. Една след друга общините се отказвали от гръцките си духовници и признавали единствено Макариополски за свой църковен глава. Това се случва на 3-ти април 1860 година.

С този акт Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия и обявява своята независимост. За първи път в световната история без да имаме институция държава, защото е още поробена, ние отстояваме право на Независима българска църква. Така българите извоюват своето право да възстановят църковната си независимост под формата на Екзархия. Въреки, че гръцката патриаршия не признала Екзархията, възстановяването на църковната независимост представлявало крупен успех за възрожденските българи.

Победата в църковното движение укрепила националното самочувствие, единството и вярата на българите. Натрупаният опит и нарасналото обществено влияние на възрожденската буржоазия се оказали необходими условия за осъществяването на българската националноосвободителна революция и за предприемане на крупни действия за освобождаване от Османската власт.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg