На 02.04.1917 г. САЩ влиза в Първата световна война Първата световна война е един от най-тежките международни конфликти. Войната се води между Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България) и Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия, САЩ и много други държави). Повод за започване на Първата световна война е убийството в Сараево на престолонаследника на Австро-унгарската империя - Франц Фердинант на 28.06.1914 г. Само месец след това Австро-Унгария напада Сърбия, Германия напада Белгия.

България се включва във войната на 14.10.1915 г. Нейната изключително боеспособна и силна армия я правят желан съюзник от всички Велики сили. В крайна сметка България влиза във войната, като съюзник на Централните сили. Като причина за това се изтъква заемът, който получаваме от Германия и обещанията на Берлин да получим Македония. Въпреки, че заставаме на страната на губещите българският войник не скланя глава. Българската войска печели битка след битка: Криволак, Дойран, Тутракан....

Проява на нечуван героизъм е боят при село Цапари, известен като Македонската Шипка. През март-април 1917 Антантата започва офанзива по билото на Баба планина, край с. Цапари, Македония. Българската войска брани свободата на своите сънародници в Македония с 20 000 човека (6-та Бдинска и 8-ма Тунджанска дивизия). Срещу тях се изправя пет пъти по-многоброен враг – 100 000 войника, който започва атаката с ураганен обстрел на позициите. Местните хора предупреждават своите братя какво се готви и българските войници успяват да се подготвят за атаката. Изстреляните 200 000 снаряда не нанасят големи поражения на нашите позиции, които са очаквали обстрела.

Кървавите сражения продължават повече от два месеца, като на моменти ситуацията е толкова критична, че българските войници успяват да задържат по-многобройния враг, като хвърлят камъни и дървета, откъдето идва името „Македонската битка“. Накрая нашата артилерия „връща жеста“ и започва обстрел на френските позиции. Тях, враговете на националното обединение никой, не ги предупреждава и българският артилерийски огън нанася опустошителни поражения. След края на стрелбата френските позиции са тихи. Един бдински полк надява щиковете на пушките и тръгва с мълчалива решителност към вражеските окопи. Оцелелите от огнения ад французи са ужасени от настъпващите без да кажат и дума българи и се предават. Македонската Шипка е един от многобройните примери, в които българският дух показва, че за него не важат ограниченията, които другите народи си поставят.

Днес край село Цапари има обновено българско гробище, на което падналите в защита на националното обединение могат да бъдат почетени.

 

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg