Местността, където днес се намира Асеновата крепост, е населявана още от дълбока древност. Това показват проучванията на крепостта през миналото лято, съобщи за Дарик директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Открихме находки като костена игла и редица фрагменти от съдове, датирани към 7-6-то хилядолетие преди Христа. Така се оказва, че мястото е обитавано с около 1500 години назад във времето, отколкото доскоро се предполагаше, обясни Дуков.

От по-ново време археолозите открили антични бронзови и сребърна монети, железни инструменти и фрагменти от керамични съдове.

При проучването са разкрити над 110 метра крепостна стена в източна посока, при изключително тежък и опасен терен. Така стана ясно, че в миналото са използвани няколко техники на градеж. Най-старата техника е чрез едри каменни блокове, които са грубо оформени, подредени един върху друг без спойка, което е характерно за Средновековието.След това бе разкрита зидария с подредени и обработени камъни от двете страни на зида, с пълнеж от дребни камъни, примесени с хоросан, уточни историкът.

На този етап е трудно да се датират тези строителни пластове. Това, което ни направи впечатление, е, че на този стръмен терен имаме дебела крепостна стена с ширина между 1.5 - 2 метра, чиято функция е била да държи врага на разстояние, обясни още Иван Дуков.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК! 

TrafficNews.bg