Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенция за недвижими имоти. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и за определени имоти. Все по-забележима обаче става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

"При средна цена от 1150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%", коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов, цитиран от Investor.bg.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. "Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите", казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки.

Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

"През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това", казва Павлов.

Над 100 хил. евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 хил. и 100 хил. евро.Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 хил. евро е 40%, а на тези между 70 хил. и 100 хил. евро – 37%.

Павлов подчертава, че жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите, въпреки ръста на цените от предходните две години, заради спада на лихвите по ипотеките и увеличението на доходите в столицата.

"Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо", коментира Георги Павлов, като все пак препоръчва делът на вноската по кредита от месечния доход да не надвишава 30-40%.

Очакванията са общата картина на пазара да се запази сходна с настоящата поне в краткосрочен план заради стабилността на цените и очаквания скорошен спад на лихвите по кредитите.

Прогнозата на Адрес до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.