Емануил Йорданов: Цветан Василев няма да лежи дълго в затвора, ако въобще се стигне до арест

„Мисля, че е чул съвет на грамотен човек, защото не е възможно да се укрива цял живот.” Това заяви пред пик бившият вътрешен министър, а сега адвокат Емануил Йорданов по повод информацията, че банкерът Цветан Василев се е предал в Сърбия.

Според Йорданов обаче Василев едва ли ще лежи дълго в ареста, „ако въобще се стигне до арест”.  

„Вие виждате какво се случи с останалите обвиняеми в същия процес. Нито един от тях няма вече най-тежката наложена мярка за неотклонение. Така че предполагам, че като се върне в България, ако не веднага, то след месец-два ще има определена парична гаранция.”

 Емануил Йорданов обясни процедурата оттук нататък: „Въпросът е какво ще се случи при довеждането му в България. При налично постановление на прокуратурата за задържане за 72 часа, това означава, че трябва да го задържат и ако прокуратурата внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража”, съдът ще се произнесе по въпроса. Ако не – прокурорите трябва да определят друга по вид мярка.”

Вежди Рашидов: Цветан Василев да каже веднага къде са парите и кога ще бъдат върнати! Лъснаха зависимостите на Иван Искров!

"Цветан Василев трябва да бъде докаран в България и да отговори на много въпроси. Той трябва да каже къде са парите и как ще бъдат върнати!". Това заяви пред ПИК Вежди Рашидов.

Бившият културен министър е категоричен: "Ако парите ги няма, то каква е файдата за 500 хиляди вложители в банката, които трети месец тръпнат за съдбите си. От няколко дни бивши кредитни милионери излизат и нападат вложителите, че били лакоми! Явно някои хора искат да закрият тази банка".

"Казусът е съвсем прост - някой е откраднал парите на гражданите. Василев като управител на БНБ трябва да каже какво се случва с парите. Прокуратурата също трябва да се намеси, защото това са нашите и на фирмите пари", подчерта Рашидов. Той защити вложителите, като каза, че лихвените проценти се определят от банките, а не от тях.

"Ощетените от КТБ са над половин милион души. Какво ще стане, когато те се обезверят? Дава ли си някой сметка, че те вече няма да са добросъвестни данъкоплатци", попита Рашидов.

 Според него прокуратурата трябва да си влезе във функциите и да направи така, че Василев трябва да понесе отговорност за действията си.

"Не зларадствам от това, че Василев се е предал. Напротив - нека се върне, защото се създаде нелицеприятна ситуация с КТБ, която може да повлече цялата икономика на държавата", предупреди Рашидов.

"Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е, човек, който работи на държавна служба не бива да взима. Като е взел да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост", подчерта Рашидов.

На въпрос от кого според него е зависим управителя на БНБ, Рашидов бе категоричен:

"Зависим е от тези, които са му плащали! Това не са само мой думи. Нямам друг избор освен да мисля същото".

Стоян Александров: Цветан Василев ще може да разкрие много неща

Ако се е предал, Цветан Василев ще може да разкрие много неща пред властите. Той е достатъчно разумен човек, за да знае, че не може вечно да се крие. Това сподели пред блитц банкерът Стоян Александров.

„За казуса около КТБ това му действие е такова, че той вече ще може да разкрие пред властите много неща, свързани с банката. Така ще се спрат много спекулации относно това какво е ставало в КТБ. За да предприеме такова действие, може и европейските власти да са оказали въздействие върху службите в Белград. Все пак Сърбия иска да влезе в ЕС и такъв ход е добър за тях”, добави банкерът.

Стоян Александров смята, че ако Цветан Василев остане в ареста, той няма как да работи за подобряването на ситуацията в КТБ.

„Пак ще кажа, че в този случай той може единствено да разкрие пред следствените органи неща, които по някакъв начин ще повлияят на развитието на нещата. Може ясно да каже какво предлага той, какво предлагат неговите съдружници и т.н. Но нали разбирате, че без БНБ да излезе с позиция като необходими условия, за да се възстанови работата на банката, никой нищо не може да направи. В момента БНБ чакат одиторите, след това ще анализират с месеци доклада на одиторите, защото те ще го напишат уклончиво. Така просто ще си изпълнят поръчката и най-вероятно ще се развие най-негативният сценарий”, завърши Александров.

Мария Капон: Държавата да каже Цветан Василев обвиняем ли е или оздравител на КТБ!

Мнозина играчи на българския политически терен вероятно се чувстват притеснени от това, че Цветан Василев се е предал в Белград. Говоря за най-големите, а не за тези, които всички подозират. Така коментира пред блитц гръмналата преди минути новина от съседна Сърбия председателят на Единна Народна партия от коалиция „Десните” Мария Капон.Лично аз съм спокойна, че коалиция „Десните” няма от какво да се притеснява. Сега е момента българската държава в лицето на прокуратурата, на правителството и на БНБ да каже най-после издирван и обвиняем ли е Цветан Василев или е потенциален „оздравител” на банката, защото всички се объркахме, едните го издирват, другите си пишат писма с него, заяви Мария Капон.

Изпълнителният директор на КТБ Георги Христов: Все още нямаме никаква информация какво се случва с Цветан Василев в Сърбия

"Все още нямаме абсолютно никава информация за Цветан Василев и за всичко, което се случва с него в Сърбия. Точно поради тази причина е правилно да не коментираме случая". Това каза преди минути пред ПИК изпълнителният директор на КТБ Георги Христов. 

Той отказа да отговори на въпрос, дали факта, че Цветан Василев се е предал означава, че се чувства невинен. Юристът на КТБ Любомир Денев каза, че не е той човекът, който може да каже дали е възможно банката да предяви иск на Цветан Василев за изчезналите милиони. "Аз също нямам каквато и да е информация за задържнето му", каза Денев пред медията ни.

Николай Бареков със сензационни думи за Цветан Василев! Вижте какво каза забанкера, КТБ, милиардите, БНБ и прокуратурата!

"Мога да определя постъпката на Цветан Василев единствено като проява на здрав разум! Той трябва да хвърли сили оттук нататък, за да съдейства на БНБ за незабавното отваряне на КТБ и за изясняване на истината за фактическото й състояние". Това заяви пред ПИК Николай Бареков.

Потърсихме мнението му по повод новината, че Цветан Василев се е предал доброволно на полицията в Белград. Мажиритарният собственик на КТБ бе издирван от Интерпол във връзка с задочното му привличане като обвиняем за длъжностно престъпление.

"Без да се правя на голям банкер мога да кажа, че всяка световна банка има ликвидност не понече от 10%. Така, че ако в КТБ има 1 млрд. лева налични при близо 10 млрд. активи, то тя спокойно може да започне да работи, но това няма как да стане без подкрепата на държанвата, не толкова във финансов план, колкото като гаранция, че всеки, който желае може да си изтегли парите", подчерта Бареков.

"Надявам се Василев да си дойде по-скоро в България. Лично аз му пожелавам да му се размине по-леко комуникацията с прокуратурата. Ако той съдейства за изясняването на истината, аз съм оптимист за бъдещето на банката и за развоя на събитията около КТБ", допълни евродепутатът.

Адвокат Симеонов: Прокуратурата не е готова за Цветан Василев

Предаването на Цветан Василев на сръбските власти означава, че той не се крие. Ако това не е доказателство, че той не се крие, тогава кое e?!, коментира пред Фрог нюз адвокатът на банкера Константин Симеонов.

Сега следва процедура по европейската конвенция по екстрадиция. Прокуратурата не е готова за нея. Питайте прокуратурата защо не са им читави документите. Не може само да говориш и да не си свършиш работата, посочи адвокатът.

Това, което прави Цветан Василев, е елемент от това, което говоря от една седмица. Готови сме да се приберем в България, за да се работи по оздравяването на банката, но това не може да стане от ареста. Василев се предаде доброволно, за да не се приказват празни приказки, че се крие. В края на краищата не излязох аз лъжец, а Марковски, който каза, че след като съм казал, че Василев е в Сърбия, значи не е там, отбеляза Симеонов.

Николай Цонев: Много хора са притеснени от завръщането на Цветан Василев

Много хора са притеснени от евентуалното завръщане на Цветан Василев в България. Това заяви пред блитц лидерът на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев. Според него има договорка между сегашната изпълнителна власт и банкера, която е „наклонила“ везните към решението той да се върне в родината.

„Може да се предположи, че има такова решение, зад което стои обещание от страна на БНБ и изпълнителната власт за съдействие на Цветан Василев“, посочи Николай Цонев. Той подчерта, че БНБ не е била включена списъка със стратегически обекти и дейности на ДАНС и МВР. А като обект със стратегическо значение, би трябвало да бъде под постоянен контрол от страна на силовите ведомства в държавата.

Татяна Дончева: С появата на Василев се открива възможност да се повдигнат и др. обвинения

Доброволното предаване на банкера Цветан Василев в Белград не означава непременно, че до дни ще бъде предаден на българските власти. Българската прокуратура и българските власти ще трябва да представят набор от документи по Европейските конвенции, за да го изискват. Банкерът от своя страна също има право на пълна защита и най-вероятно ще представи доказателствени документи и одити на сръбското правосъдие", заяви за Faktor.bg юристката Татяна Дончева, която е и адвокат на една от обвиняемите служителки в КТБ.

"Тези процеси не се гледат като нормалните наказателни дела, които завършват с обвинителен акт. Лицето, за което се отнася европейската заповед за арест има права и никой не може да прогнозира, какви документи ще представи банкерът Цветан Василев и какво ще е решението на съда в Белград, както и в какъв срок ще се произнесе. Има опция и за обжалване"

Неговата поява по никакъв начин не решава заплетения казус с банковата криза в КТБ и не облекчава разследването. Банкерът има право да говори и да разкрие своята истина, но има право и да мълчи. Какво ще избере не може да се прогнозира? Василев е избрал да се предаде сам най-вероятно, за да се разкрие докрай обективната истина по разследването от неговата гледна точка. Прокуратурата върви по матрици. С появата на Цветан Василев се открива една възможност да се повдигнат и други обвинения, да се разкрият истини кой има полза и ще излезе на печалба след банковата криза в КТБ.

Пред банкера Цветан Василев имаше две възможности - да се предаде и да разкаже на обвинението с факти и аргументи обективната истина от неговата гледна точка, а можеше да се скрие завинаги в някоя далечна страна, в която нямаме подписани правни споразумения. Той избра първият вариант, защото първо няма кой да се грижи и управлява бизнеса и дружествата му на територията на България и Сърбия. Ако избере да бъде беглец няма как да представи оздравителен план за банката. А така защитата му се надява ако се върне в родината да му се наложи по лека мярка за неотклонение и да си работи по задачите, както и да изчисти името си. Едва ли ще му наложат постоянна мярка за задържане. Пресилено е да се говори, че след появата му в полицията в Белград ще свистят куршуми и ще започне разчистване на сметки. Има си охрани за тая цел и няма да се стигне до кървави отмъщения.

Васил Найденов: Имаме много данни за КТБ и много въпроси към държавата

Имаме много информация за КТБ и много въпроси към държавата. Това сподели пред БЛИЦ големият български певец Васил Найденов, който е пряко заинтересован от случващото се с банката, защото е вложител в нея. „Преди малко имахме среща в банката. Знаем за действията на Цветан Василев в Сърбия. Ето сега ще ви дам адвокатката ми, за да ви обясни нещата”, каза Васил Найденов.

„Господин Василев се е представил в полицията в Сърбия, защото има заповед за неговото издирване. Така той потвърди, че е в Сърбия, че не се крие. Сега е на ход нашата прокуратура. Интересно е как ще подходи, защото г-н Василев всячески се стреми да работи за стабилизирането на банката. На ход е и главният ни прокурор, който може, когато Цветан Василев се прибере, да му промени мярката. Гаранция или подписка, каквото сметнат за разумно. Ясно е, че от ареста Цветан Василев не може да работи, така че за него е важно да има някаква свобода на действие, за да се стабилизират нещата”, обясни адвокат Силвия Илиева.

 

Прокурор Иван Гешев: Не е потвърдено, че Цветан Василев се е предал в Сърбия, тъй като не е изпратено уведомление от сръбските власти

Не е потвърдено, че Цветан Василев се е предал в полицията в Сърбия, тъй като не е изпратено уведомление от сръбските власти. Това заяви прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Когато бъде изпратен такъв документ, ще започне процедура по екстрадирането му в България, допълни прокурор Гешев.

 Юристи: Случаят с Цветан Василев ще се окаже като с банкера Иван Миронов

Случаят с издирвания от Интерпол банкер Цветан Василев ще се окаже подобен на този от 2002 г., когато в Скопие беше задържан обявеният за международно издирване бивш директор на ТБ „Балканбанк“ АД Иван Миронов изненадващо беше задържан през изминалата седмица в македонската столица Скопие. Това коментират юристи, според които след екстрадирането на Цветан Василев в България нищо няма да се случи и той няма да бъде осъден за престъпленията в КТБ. Иван Миронов попада два пъти в ареста. Той беше арестуван по обвинения за безстопанственост в аферата „Булгаргеомин“ на 25 септември 1995 г. Тогава Миронов трябваше да отговаря за отпускането на 18 млн. германски марки на „Булгаргеомин“ по т. нар. габонска сделка, които впоследствие се оказаха необезпечени и завлечени от бившите шефове на дружеството. Тогава Миронов преседя в следствения арест на „Развигор“ само четири дни, след което беше освободен от прокурора Михаил Дойчев въпреки протестите на столичната градска прокуратура. Малко след това Миронов напусна България и трайно се засели в САЩ.

Ексшефът на Балканбанк беше следствен заедно с бившата си колежка Надежда Апостолова по обвинение за отпускане на необезпечени кредити. Двамата управляваха държавната Балканбанк в периода 1990-1995 г. Тандемът Миронов -Апостолова беше един от символите на банковото източване, довело до вълната от фалити по времето на управлението на Жан Виденов. Делото срещу двамата шефове на Балканбанк е от 1997 г. Бившият шеф на Балканбанк беше обвинен за отпускането на повече от 20 необезпечени кредита, които са били сключени в нарушение на Закона за банките и кредитното дело, както и действалите по онова време наредби на БНБ за големите и вътрешните кредити. Според прокуратурата щетите от тези закононарушения са за над 202 млн. нови лева. 

Не е тайна, че докато беше шеф на Балканбанк, Иван Миронов поддържаше тесни връзки с шефа на Мултигруп Илия Павлов. Известно е също, че Мултигруп притежаваше и по непотвърдена информация все още е собственик на Балканска банка - Скопие, в която Балканбанк загуби над 6 млн. долара. Става дума за депозит, открит в македонската банка по времето, когато шеф на Балканбанк беше именно Миронов. Самият Миронов дълго време беше член на съвета на директорите на Балканска банка - Скопие. 
Това че вероятно Василев ще бъде предаден на българския съд, все още не означава, че възмездието ще настъпи и едно от емблематичните лица от банковото разграбване на КТБ ще облече затворническа пижама, твърдят юристи. Вероятно делото срещу Василев ще се оплете в сложната правна казуистика по подобие на другите мегадела за банковите фалити. Междувременно не е изключено някой прокурор по примера на колегата си Михаил Дойчев от времето на Иван Миронов да оневини високопоставения арестант Цветан Василев и той за пореден път да отпътува безследно от България.

Миков: Трябва да се знае кой каква позиция е заемал по казуса КТБ

Искам да се разсекретят документите и да стане ясна истината за КТБ. А истината е, че не бяха предприети съответните действия за спасяването на тази банка. Затова аз настоявам да видя позицията на президента. БСП бе срещу банковата ваканция, за непредоставяне на бюджетни средства за покриване на неясни все още банкови задължения на КТБ, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

„Банковата ваканция бе поискана от президента, премиера, някои от политическите лидери на ДПС. Това целеше създаване на апокалиптична картина, блокиране на банковия сектор, създаване на предизборна ситуация, от която да извлече полза политическа партия ГЕРБ – с помощта на ДПС“, посочи соцлидерът.

„Нека всичко да се сложи на масата. Вас, госпожо Ризова, не ви ли смущава, че още не е ясно истинското несъответствие между пасиви и активи на КТБ. Чакайте си 6 месеца, през това време създавайте всякакви легенди около тази история“, репликира тв водещата Миков.
Той подчерта, че БСП иска ясно и бързо прилагане на закона, за да бъдат защитени интересите на вложителите и във всички положения – ненатоварване на всички данъкоплатци с тази история.

Според Миков отношенията между партиите по времето на кабинета „Орешарски“ не са способствали за разразяването на тази банкова криза. „Сега власт иска ГЕРБ. Ние искаме доверие от хората и подкрепа – за ляво представителство в парламента. Ние искаме политика на повече справедливост към обикновения човек – с всички възможни парламентарни средства. И независимо от резултатите от изборите“, подчерта Михаил Миков.

Той допълни, че дори в опозиция БСП би могла да прокарва такава политика. „Възможните конфигурации за следващото правителство ще се видят към 8-9 часа след изборите“, каза Миков.

 

Яне Янев: Процесът срещу Цветан Василев може да се проточи с години и да няма виновни

Процесът срещу Цветан Василев може да се проточи с години и да няма виновни. Това смята лидерът на РЗС Яне Янев, който коментира пред блитц новината, че банкерът се е предал сам в Сърбия.

„По принцип това е един изключително сложен казус, който позволява чрез дълга и изтощителна юридическа казуистика процесът да се проточи с години и да няма виновни. Но по-важното е, когато се разглежда всичко около КТБ, да се предприемат конкретни действия от страна на прокуратурата по отношение на ръководството на БНБ. И да не се окаже накрая, че е имало и други банки, пет – шест или седем на брой, които са били дори в по-тежко финансово състояние от КТБ. Тогава вече процесът може да стане неуправляем. Особено ако се окаже, че умишлено едни са прикривани, други толерирани, а трети – умишлено фалирани”, убеден е Яне Янев.

Според него в момента финансовата ни система като цяло е в колапс: „Ако не се предприемат радикални мерки, а не такива, за каквито говорят политиците, които сега се кандидатират и искат да бъдат избирани, страната ни може да стане единствената страна – членка на ЕС, която е банкрутирала. На нашата държава няма как да й се помогне по подобие на Гърция и Кипър, защото не сме в еврозоната и няма механизми, с които да се спасим от тежката ликвидна криза”, обясни Янев.


Цветан Василев ще бъде в отделна килия. ВИЖТЕ ТУК