Софийският градски съд днес обяви за преждевременна подадената от  мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев жалба срещу евентуалното му задържане. 

Съдът не допусна разглеждане на искането срещу постановлението на прокуратурата за ареста. Съдебният състав прие, че въпреки че няма разписана процедура в българския Наказателно-процесуален кодекс, трябва да се приложи чл. 5 от Европейската конвенция по правата на човека. Според съда жалбата на Василев е подадена преждевременно, тъй като той все още не е арестуван или лишен от свобода. 

Банкерът е издирван от края на юли, като последната информация от един от адвокатите му, е че той се намира в Сърбия. Там европейската заповед за арест, каквато има Василев, не важи, а ако реши да се прибере, той ще бъде задържан още на границата. 

Именно за да не стои в ареста преди да бъде изправен пред съд, той поиска предварително мярката за неотклонение да бъде променена.

В съдебната зала дойдоха треньорът по баскетбол Константин Папазов и председателят на Специализирания апелативен съд Даниела Иванова. Тя обясни пред журналисти присъствието си в залата с професионален интерес към случая.

TrafficNews.bg