Над 300 тона твърд алкохол и бира се пресушават само за едно денонощие на родното Черноморие, пише "Телеграф" на базата на репортерски впечатления и оценки на бармани. Само в Слънчев бряг, който се утвърди като Мека на алкохолния туризъм, дневно отиват над 100 тона питиета в кръчми и дискотеки. При това още не е настъпил пикът на сезона, когато в този курорт почиват 300 000 туристи.

На Златни пясъци само в едно нощно заведение с около 200 - 300 места всекидневно се зареждат по около 40-50 кашона с бутилки концентриран алкохол, главно текила и водка, и поне 20 кега (метални бурета) бира, разказват работещи в бранша.

Отделно са така наречените бар кролове, "състезания", при които тълпи от по 100-200 чужденци обикалят алеите на курортите, обръщайки питието на екс, докато някой припадне.

Някои хотели по морето пък са си оборудвали собствени клиники с линейки за прибиране на алкохолизирани гости. За лечение от махмурлук се плащат около 300 лева в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Толкова струва еднодневната детоксикация на изпаднали в несвяст след запой граждани на страните извън ЕС. В Медицинските центрове по комплексите сумата може да достигне 500 - 600 лева. Чужденците от ЕС минават по-тънко, защото признават здравните им книжки, а имат и застраховки.