Синдикалната федерацията на служителите в МВР /СФСМВР/ решават на 24-25 юни за местата, формите и началната дата на активни протестни действия в столицата и страната. Причината е ниските трудови възнаграждения в системата на МВР. Това става ясно от съобщение изпратено до медиите от организацията.

СФСМВР започват разговори с други синдикални организации - в системата на МВР и извън нея - за участие и подкрепа на протестни действия.

Съветът за социално партньорство в МВР, в който участват синдикати и зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, постигна договореност на 15 юни, че заплатите в сектора трябва да бъдат увеличени. Също така, че е необходим нов Закон за МВР и спешни промени в работещия сега.

На следващия ден вътрешният министър Валентин Радев коментира, че не е доволен от решението на Съвета, тъй като синдикатите не са представили аргументи за исканията си. В събота той допълни по темата, че е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов за увеличение на заплатите на полицаите. Остава обаче въпросът кога, как и за кого да стане това, коментира Радев.

Според синдикатите, коментарът на министъра за решенията на Съветът за партньорство, е довел до извода, че той не е подходящ формат за преговори за увеличаване на основните заплати на полицаите. Въпреки това, те канят министър Радев да започнат преговори с личното му участие, но не и с друг, който има по-нисък ранг.

Синдикалистите уточняват още, че с писмо от 12 юни са поискали среща с министъра, за да му изложат исканите аргументи, но отговор не са получили. Според тях позицията на вътрешния министър по темата е изненадваща и неприемлива.