Mасовият алкохол по морето се оказва фалшив. Редовно се намира уиски, разредено с вода или пък водка менте. Вече са налице и първите проби, които доказват, че масово се среща уиски с 20-градусово алкохолно съдържание, вместо обичайните 43.

Водката пък е дори по-силна от препоръчителното, тя надхвърля даже най-сериозните руски стандарти, които са до 56 алкохолни градуса, предаде Dnes.bg. 15 проби, взети от митниците, здравното министерство и Комисията за защита на потребителите, регистрират алкохолно съдържание над 60 градуса.

Всичките тези цифри подсказват, че най-масовите напитки за лятото след бирата са чисто менте, категорични са експерти и легални производители на алкохол.

"Всяка една напитка трябва да се произвежда по утвърден стандарт. Алкохолното съдържание трябва да е в точно определени количества и дори най-малкото отклонение може да говори за домашно или гаражно производство", обясняват пред "Монитор" големи производители на спиртни напитки.

Заради зачестилите случаи на фалшив алкохол по морето още от началото на летния сезон от МВР и Агенция "Митници" започнаха масирана акция с кодово наименование "Акцизи". Разследващите вече установили и от кои градове пристигат ментетата.

Варненският регион бил зареждан от Велико Търново и околните села, където няколко гаража и изоставени цехове били превърнати в импровизирани фабрики за алкохол. Бургас, в близост до който се намирали едни от най-оборотните ни курорти, пък черпел запаси от Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. Крайните селца към Шабла пък получавали доставки от Шумен. За всяко едно направление си имал отговорник.

Така само преди няколко дни служители на мобилна група към Агенция "Митници" ударили склад с близо 4 тона нелегален алкохол в складово помещение в индустриалната зона на Плевен. Пиячката била приготвена за дистрибуция по морето. Екипите открили готова продукция от близо 2 тона разпределена в пластмасови туби.

Преобладавали ментетата на ракия и на вино. Собственикът на склада не е представил документи за произход и платен акциз, както и документи, удостоверяващи, че стоката е освободена за потребление.

В Лом също било засечено голямо количества фалшив алкохол, който трябвало до седмица да се озове по черноморските ни курорти. Куриозното в случая е, че собственикът на спиртните напитки пуснал обява в интернет, че продава ракия. Така бил разбит и складът му в района на Белоградчик.

В близост до Бургас пък бил ударен малък склад, в който били прибрани за съхранение над 5 тона уиски и водка. Те трябвало да подсигурят потреблението на алкохол за Слънчев бряг и Несебър. Там имало и голямо количество етилов алкохол, който служел за основа на повечето ментета. В него се добавяли единствено оцветители и ароматизатори, за да се получи копие на желаната спиртна напитка.