След като предложението на ГЕРБ за смяна на избирателната система беше отхвърлено в Парламента, БСП смята да внесе свой законопроект. Той предвижда да въведе смесена избирателна система за избор на народни представители. Това обяви Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП за България и член на правната комисия в парламента в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Зарков повтори вижданията на БСП и на някои специалисти, че мажоритарната система в два тура, гласувана на референдума и предложена от ГЕРБ, ще създаде висока непредставителност и ще бетонира политическата мощ на две партии в държавата, изолирайки всички останали. Предложената от ГЕРБ избирателна система ще създаде една измамна, фалшива стабилност, тъй като спечелилите кандидати ще отразяват само 15-20% от избирателите, а останалите гласове ще бъдат за кандидати от по-малки партии, нямащи шанс да спечелят, каза Зарков.

Той отхвърли и аналогиите на депутати от ГЕРБ между мажоритарния вот за избор на кметове и използването на този вариант за избор на Народно Събрание. „Парламента е национално представителна институция”, каза Зарков, „Народният представител по Конституцията представлява не само своя избирателен район, а народа като цяло”. „Аналогията на господин Цветанов е напълно неуместна”, добави той, като обясни, че на местни избори изпълнителния орган се избира мажоритарно, но общинските съвети – които всъщност са местния парламент – се избират по пропорционална листа.

„Ние имаме в България мажоритарни избори, извинете ме, и винаги сме имали. Президентските избори са мажоритарни избори. Но там избираме един едноличен орган. Тук става дума за нещо съвършено различно” – повтори заместник-председателя. Никъде в света където има подобна система с два тура, тя не се прилага по този начин, заяви той.

Зарков обяви, че от БСП са изработили законопроекта, защото по негови думи в целия свят се върви към смесена система стремяща се да обедини добрите страни на мажоритарния и пропорционалния вот. Според предложението 120 депутати ще бъдат избирани мажоритарно от избирателни райони излъчващи един кандидат, а другите пропорционално както досега, в рамките на вече съществуващите 31 района.