Петима служители от Районното управление на МВР в Пещера са наградени за блестящата акция, след която бе заловен съучастник в телефонни измами. Със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов парична премия и благодарност получават старши инспектор Христо Георгиев, инспекторите Петър Каракънев и Георги Якофов, младши инспектори Сотир Вранчев и Христо Узунов.

Престъпникът е заловен след серия опити за измами, много от които – успешни. Почти всички излъгани са пенсионери, използван е сценарият с полицаи, които уж разследват подобни престъпления и за целта искат парите и ценностите на жертвите си.

След подаден сигнал и професионално проведено разследване на 25 май е арестуван 63-годишен мъж от брациговското село Бяга. В дома му са намерени 5200 лева, 100 долара, 6 джиесема, много СИМ-карти. Доказано е участието му в поне 5 такива престъпления, проверява се дали има връзка с други случаи, пише Дарик.

Макар опитите за телефонни измами да са почти всекидневие в Пазарджишко, до момента само два пъти са разкривани извършители от региона, авторите обикновено остават неустановени или са от Северна България.

Преди години полицията разкри двама таксиметрови шофьори от Пазарджик, използвани за „мулета“. Те се отърваха с условни присъди, заявявайки пред разследващите и съда, че не с знаели какъв багаж прекарват. За пръв път служителите на реда попадат на местен основен участник в такава престъпна схема.