Твърдение в учебник за VI клас разгневи професионалисти и почитатели на конния спорт – според него ездата не се препоръчва за младежи под 18-годишна възраст.

Радка Симеонова е любител на конната езда от години – това е нейният начин да избяга от стреса. Преди няколко дни обаче остава изумена, когато племенничката ѝ, ученичка в VI клас, отказва да посещава конната база, след като прочела в учебника си по „Човекът и природата”, че ездата е непрепоръчителна за хора под 18 години, предаде БТВ.

Конна езда

От Националната спортна академия бяха изумени от това твърдение. Никога не са ни търсили за мнение при подготовка на учебници, когато става дума за спорт, споделя доц. Юрий Вълев.   Треньорите по конен спорт също са възмутени.

„От езда няма как да се изкривят краката на човек – както се е родил, така остава”, споделя дългогодишният състезател, треньор и съдия по конен спорт Петър Келпеков.

Ездата не само не е вредна, а дори е полезна, подчертават пък от Българската федерация по конен спорт. Тя помага за раздвижването на опорно-двигателния апарат на човека, посочва генералният секретар на федерацията Теодор Шейтанов и дава пример с т.нар. хипотерапия (конна терапия – от гр. език).От издателството, подготвило учебника, коментираха, че той е твърде стар и от следващата учебна година вече няма да е в употреба. Внесен е и проект за одобрение на изцяло нов учебник.

Какво ще прочетат там за ездата шестокласниците, ще стане ясно през новата учебна година.