Почти цяла година здравните власти знаят, че в няколко села на територията на Пернишка област питейната вода е с повишена радиоактивност, но си мълчат. На 19 юли миналата година пернишкото ВИК уведомява здравният министър, че в 7 села е установена повишена радиоактивност на питейната вода, разкрива btvnovinite.bg. Информацията обикаля държавни институции и лаборатории, но едва преди 4 дни се връща в същото ВИК като предписание какви мерки трябва да бъдат взети. Населението е в пълна мъгла, но според властите – в безопасност.

Селата са Забел, Глоговица, Ездимирци, Кривонос и Ребро, а най-големите отклонения са в селата Косача и Зелениград. В Зелениград алфа активността на питейната вода е цели 9 пъти над нормата. Проби са взимани и през ноември, и през април, но никой не е уведомил населението. Същата е ситуацията и в другото специално посочено в писмото на ВИК село – Косача. Там уран не е добиван, а само варовиковият камък бигор.

От здравната инспекция твърдят, че носят проби всеки месец на единственото място, където се изследва алфа активност – Националния център по радиобиология. На какво се дължи високата радиоактивност не е ясно. Според предписанията на здравната инспекция трябва тепърва да се проведат специфични изследвания – 11 месеца след първоначалния сигнал.

От bTV потърсиха официален отговор от Националния център по радиобиология на какво се дължи бавната обработка на материалите. Оказва се, че в лабораторията работят едва 8 души. Отпуските им са прекратени, защото са затрупани от работа, а само за миналия месец при тях за обработка са пристигнали над 200 проби.