Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево днес е изпратила писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата, съобщава Dir.bg

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи, община Царево. За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от „танц в огъня“, сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи, канят от Община Царево.

Припомняме, че на 11 май Български арт и фолклорен център „Нестия“ обяви провеждането на Първи фестивал на огъня и нестинарството, посветен на 21 май (Св. св. Константин и Елена) – Деня на нестинарите. Той ще се състои на 20-21 май от 17.00 часа пред паметника на Съветската армия - Княжевска градина в София.