В нокдаун съм, не очаквах такова развитие на нещата. Това каза Павел Тенев пред БТВ.Той беше посочен за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството от квотата на Обединените патриоти (НФДБ), но вчера подаде оставка след скандал със снимка във „Фейсбук“. На нея Тенев прави нацистки поздрав.

В предаването той обясни, че снимката е от 8 – 10 години, когато със съпругата му били в музея на восъчните фигури в Париж.

„Предпочитам във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий. В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност“, каза Тенев. Той добави, че има много други кадри и хората, разгледали всички снимки от музея, ще разберат, че е търсил друг ефект.

Нека да кажа – да направя онзи поздрав, в комбинация с това да публикувам кадъра в профила си, не беше най-доброто решение. Трябваше да сваля снимката, сега разбирам, че е било важно – в този аспект не бях подготвен, мислех, че професионалната ми подготовка е достатъчна, добави той.

Тенев увери, че решението за оставката е лично негово. „Аз съм отговорен човек, разбирам как, без да искам, поставих цялото правителство в неприятна ситуация, решението беше мое“, заяви гостът.

Той разказа, че когато разбрал, че скандалът „взема чудовищни размери“, е помолил за среща с лидера на НФСБ Валери Симеонов, разказал му как вижда нещата и че смята, че е редно да си подаде оставката. След това говорил и с премиера Бойко Борисов. И от двамата срещнал разбиране и подкрепа.

Тенев каза още, че семейството му приема тежко случващото се, особено 6-годишната му дъщеря. „Съжалявам, че първият, който хвърли камък по мен, не се свърза с мен за коментар. Може би ситуацията нямаше да ескалира до там“, добави той.

Попитан за изказването на Симеонов, че и той вероятно има майтапчийски снимки от посещение нацисткия концентрационен лагер „Бухенвалд“, Тенев каза: „Той е сериозна личност в политиката, той си носи отговорността“.

Гостът каза още, че познава Симеонов от повече от две години, но не е член на партията му. Дал е съгласието си да го предложат за зам.-министър „като експерт, заради професионалните ми качества“, не като политик.

За да влезе в министерството, той е напуснал работа. Сега има нужда от почивка, а след това ще реши с какво ще се занимава, но пак ще е нещо, свързано със строителството.

Призна, че най-лошото нещо, което е чул за себе си, е, че е фашист.

Тенев призова журналистите да продължат да търсят сензации, защото „не се знае кой как е прикрит, за да влезе в правителството“.

Той се извини се на кабинета, на семейството си и каза, че хората трябва да знаят, че монетата има две страни.