Правителството ще финансира безлимитно ин витро процедурите. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет. 

Кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури. Лекарските екипи обаче ще преценяват всеки случай индивидуално и ще предлагат колко броя процедури да бъдат приложени на пациентките.

"Държавата е осигурила 12 млн.лв. за 2016 г. за политики в областта на асистираната репродукция", съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, съобщава НоваТв.

„Това, което предложихме на правителството е Фондът за ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към Фонда ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца”, каза д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането.

Експертите предложили на кабинета да се финансират по 4 опита, а не както досега - 3.  Така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж.

„По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура”, посочи д-р Георги Стаменов.

Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания. "Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности", отбеляза специалистът.