След дълга и трудна битка с най-коварната болест почина Лъчезар Цоцорков - професор, доктор, инженер - председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет”, почетен председател на Минно-геоложката камара. Той е носител на множество награди и признания за дейността си. Една от последните е голямата награда на КРИБ за цялостен принос в развитието на българската икономика.

Направеното от Лъчезар Цоцорков за Панагюрище и региона ще остане след него и със сигурност ще говори на следващите поколения повече от хиляди думи, пишат от PIA-NEWS за най-видния си през последните десетилетия съгражданин. Достатъчно е да се припомни, че по негова иидея и с неговото участие Панагюрското златно съкровище намери своя постоянен дом в града, в който бе открито. С неговата пряка намеса бе построена най-голямата и модерна болница през последните години. Той е и голям благодетел за Панагюрище.

Лъчезар Цоцорков е роден в Панагюрище през 1945 г. Завършил е средното си образование в гимназия в града, а висше – в Техническия университет /Висшия машинно-електротехнически институт/ в София със специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини”. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония.