Макар че е само на 15 години, Иво от Радомир тази седмица ще представи на обществеността своята четвърта поред книга. Романът е озаглавен "Календарът на живота" и младежът с неприкрито задоволство разказва, че това е най-доброто, което е писал досега.

Когато не е залегнал над учебниците, младият писател се вдъхновява за нови редове от срещите си с приятели, но майка му го хвали, че музата му идва от най-дребните неща - "Вижда нещо красиво и веднага си го записва", споделя Милена.

(Иво и майка му Милена Димитрова)

Историята на Иво е интересна и вдъхновяваща за младите хора поради много причини, но личната му трагедия е само една - диагнозата неврофиброматоза тип 2. Организмът на Иво е склонен да образува доброкачествени тумори. От 2014 година досега момчето е преживяло 4 мозъчни операции. След всяка е трябвало да прохожда отново. Но Иво не само ходи, той направо лети чрез своите разкази.

Всичко започва през февруари 2014-а. Тогава е първата операция на Иво. Давали са му две седмици живот, но ето че 3 години по-късно той продължава да радва своите близки и читатели с  - "Календарът на живота", който ще бъде представен на 18 май, разказва offnews.bg

В подкрепа на 15-годишния Иво на премиерата ще дойдат и много популярни личности като Наталия Симеонова, Момчил Степанов, Константин Трендафилов, Ники Станоев, а водещ ще бъде Даяна Христова.

Иво започва да пише същата година, когато му казват, че ще живее две седмици. "Влязох в църквата и се помолих да стана писател. Няколко часа по-късно започнах да пиша първия си разказ", описва момента си на осъзнаване Иво. Това е като притча за съдбата – искаш нещо достатъчно силно и когато сам си помагаш, ти помага и Вселената.

В гимназията Иво е с профил "Информатика". Разказва как сам иска да започне да прави кориците и предпечата за своите книги и предвид ентусиазма и огромните усилия, които полага, със сигурност ще успее.

"Календарът на живота" е четвъртата книга от младия писател. Зад гърба си той има  "Животът не струва пари" , "Приятелите умират заедно" и "Тя е моя". Продажбите от книгите обаче са крайно недостатъчни той да се лекува, тъй като за животоспасяващите лекарства неговото семейство трябва да плаща близо 3500 лева месечно.

"За пръв път от 2 години ни дадоха 3 месеца почивка от хапчетата. Края на юни пак ще летим за Германия, а банковата сметка е празна", споделя майката на Иво.

Семейството на младия писател живее с горчивата истината, че Коледа е веднъж в годината, а именно тогава е времето, когато хората даряват най-много. Въпреки кампанията, която тече от 3 години, набирането на средства става все по-трудно. Държавата в лицето на Фонда за лечение на деца не помага. Видяхме отказа на ФЛД (Фонда за лечение на деца) за лечението, за което Иво е кандидатствал.

"Когато трябва да избираш загуба на слуха и на второто ухо и експерименталното лечение, ще избереш второто", каза Милена Димитрова. Друг, пети тумор, в момента тормози организма на младия автор. Но това отново не го спира, защото докато говори за новия му роман, той вмъква, че на Коледа ще видим още от него.

"Мечтата ми е през декември да излезе и сборникът ми с разкази" - и показва как ще изглежда корицата на бъдещата книга. Като бестселър.

На въпросите Иво отговаря кратко, но това не се отдава на нежелание да разговаря, а на това, че интелигентните хора казват нещата с малко думи. На въпроса "Как се бориш със съдбата?", Иво отговаря "Не ми е чак толкова трудно, просто давам напред".

Вдъхновение за писане Иво черпи от романите на Стивън Кинг. На въпроса какво прави, когато не пише, той отвръща: "Чета, иначе няма как да стана по-добър".

Сборникът с разкази "Приятелите умират заедно" е първата книга на Иво, а редакторката на писателя казва, че оттогава до днес той вече е с изграден собствен стил.

Необичайно звучи 15-годишно момче да пише и да издава, още по-странно е жанрът му да са ужаси и трилъри. В книгите си Иво често пише за смъртта.

"Казвам, че тя е красива. На фона на всичко, което се случва в света, тя е един край на мъките. Пиша за смъртта, защото бях близо до нея. Не пиша за любовта, защото не мога да кажа нищо за нея. Засега."

Майката на Иво първа е прочела новата "Календарът на живота". Синът на Милена нарича романа си "моята изстрадана история" и много от Иво може да бъде открито в редовете на книгата.

Разказът на Иво за новата му книга, приключва с думите: "Календарът на живота" е добра книга, но ще напиша и по-добра".

Тази седмица младия талант го очаква голямо събитие. От 19:30 на 18 май в клуб ONYX той ще представи новия си роман. Който иска, ще може да си го купи, който иска ще може и да помогне на него и семейството му. 

Снимки: OFFNews