За 17-годишния Кристиан Костов – детето-чудо, което спечели второто място на финала на „Евровизия”, пишат редица немскоезични медии. Специален акцент те поставят върху политическия аспект на българското участие.

Булевардният „Билд ам Зонтаг” отразява „в реално време” изявата на Кристиан Костов:

„23:01, стартов номер 25: Българинът Кристиан Костов, едва 17-годшен (а изглежда на 13) пее баладата „Beautiful Mess”, която се котира много високо. Но кой ли му е сложил това гнездо на главата и му е нахлузил тези ръкавици без пръсти, от които ръцете му приличат на гипсирани? Олеле, ужас! Но няма значение, харесаха го и журито, и зрителите. Второ място!”

Няколко издания хвалят музикалните качества на песента и на самия Кристиан Костов. „Тагесшпигел” пише:

„Музиката не е фойерверк, музиката е чувство”, заяви португалският певец Салвадор Собрал, който спечели първото място. Все пак музикално по-силни бяха песните от България и от Унгария (2-ро и 8-мо място). Когато Кристиан Костов, 17-годишното дете-чудо от България с ретро-фризура и с глас, който се колебае между фалцет и баритон, запя „Beautiful Mess”, в залата на часа се надигна огромен патос - все едно, че пееше Адел.”, пише dir.bg

Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг” обаче описва атмосферата сред украинските зрители в залата. А тя, според изданието, е била по-различна:

„При появата на българина Кристиан Костов из публиката се разнесе недоволно мърморене. Той е едва 17-годишен, живее в Москва и е смятан за тайния руски кандидат, за ерзаца, който Кремъл изпраща на мястото на изключената Юлия Самойлова. Победата на португалеца Салвадор Собрал и песента му „Amar Pelos Dois” бе посрещната с поуморена радост. „Какво щастие, че не е българинът!” – възкликва Павло – строителен инженер от малък град близо до Киев. После лицето му помръква: „Руснаците са хитри като лисици, те искат всички да им се подчиняват”, добавя той.

Няколко издания пишат за едно изказване на Кристиан Костов, разпространено от украински медии. „Зюддойче Цайтунг” обяснява:

„Вторият в класацията Кристиан Костов, представящ България, още в началото на вечерта обявил, че в случай на победа щял да счупи стъкления трофей, и то в Москва – вероятно в знак на протест срещу изключването на руснаците. Според украинските медии 17-годишният казал: „Ще си заснема видео как го счупвам – и се надявам много хора да го изгледат”. В „Инстаграм” обаче тийнейджърът даде на заден ход и нарече всичко това „шега”. Костов, син на баща-българин и майка-казахка, е отрасъл в Русия. За руските фенове на „Евровизия” той беше последната надежда да спечелят конкурса, макар и косвено.”

По същата тема „Щутгартер Нахрихтен” пише:

„Без отговор остава въпросът дали това изказване трябва да се разбира като знак на солидарност с неговата втора родина. Тази година конкурсът на „Евровизия” премина в сянката на конфликта между домакинстващата Украйна и Русия. На Юлия Самойлова ѝ беше забранено да влезе в Украйна заради нейна изява на анексирания от Русия полуостров Крим. През юни 2014 г. и Костов е пял в Крим в рамките на руски младежки конкурс, но по онова време още не е бил в сила декретът, с който се забранява влизането", съобщава dw.com.