Текат конкурси за запълване на състава на МВР, ще има териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на присъствието на униформени полицаи в малките и средноголеми населени места - чрез назначаване поне на 1000 униформени служители на полицията и жандармерията. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в ефира на БНР. 

Ще се наблегне на дейността на мобилните групи, така че, където и да са, хората да знаят, че има ли сигнал, до минути ще пристигне полицейски служител или екип, допълни той. Министърът приема със смесени чувства бюджетната прогноза за следващите три години, според която парите за отбрана ще нараснат, а тези за МВР ще намалеят.

"От няколко години насам за първи път МВР има по-голям бюджет от този на отбраната, което е прецедент. Ще направим оптимизация. Трябва да се идентифицира трудът на хората, да се види къде има пробойни, какво може да се спести, да се използват в голяма степен европейските пари. В момента в МВР ще влязат доста средства от европейски програми, включително по председателството – за охрана на НДК, за охрана на летища, на пътища. Така че ще се направи този баланс. Мисля, че няма да има загуба във финансов аспект", обобщи Радев.