Над 100 пустеещи къщи на село са намерили нови стопани в рамките на инициативата "Къща под наем без наем", която тече вече втора година. Това обяви Ирена Ненчева, която е автор на идеята. По думите й много млади семейства с деца искат да живеят извън града. Инициативата е срещу обезлюданете но българските села.

Съотношението на търсещи и предлагащи с момента е 60:40. "Къщите се предоставят чрез договор за наем, само че вътре е написана сумата от 5 лв. Реално става дума за бартер-едната страна предоставя имота, а другата се грижи за него", обясни Ирена Ненчева, цитирана от Дарик.

Според нея хората оставят къщите си по различни причини, най-често работа в чужбина или по-отдалечени от селото градове. Нарочно проучване е установило пък мотивацията на търсещите.

"Най-много хора търсят имот на село, защото нямат средства да закупят такава къща, но имат пари да я стопанисват. Други са отговорили, че живеят временно в този район, а трети обясняват "Защо трябва да си построя нова къща, след като някой е построил такава и тя се руши", посочи Ненчева.

По нейни наблюдения София, Пловдив, Бургас и Варна са градовете, за които има най-много обяви в категорията "Търся".