Не съм отишъл на тайна среща в центъра на София. Няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Не съм нарушил закона и служебните си задължения." Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той направи коментара при обсъждането на предложението за проверка по случая "Цацаров - Гергов - Дончев", направено от шестима членове на съвета, съобщава Дневник.бг. 

Пред членовете на ВСС Цацаров отрече да е отправял натиск или заплахи. За срещата, организирана от доскорошния член на ръководството на БСП Георги Гергов, се разбра след изказване на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев пред Дамския бизнес форум. Според Дончев главният прокурор му е отправил заплахи, питайки го за карикатурите на Христо Комарницки в издавания от него в. "Сега" и за подкрепа за партия "Да, България".

Но отново главният прокурор не даде обяснение дали е говорил със Сашо Дончев за медийното съдържание, защо и как е финансирана политическа сила и използва ли Цацаров за прокуратурата за подобно влияние. Тези въпроси остават незададени и от политическите сили, коментирали досега случая.

От изказването на Цацаров се разбра, че той не вижда нищо нередно в провелата се среща.
"По отношение на никого не е упражняван натиск или заплахи. Не съм упражнявал влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, отказал съм да упражня такъв натиск", заяви Цацаров. Ден, след като се разбра за изказването на Дончев, той излезе с позиция, в която обвини бизнесмена, че той се е опитал да му окаже натиск.

Акцент в изказването на главния прокурор беше, че: "лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени", каза още Цацаров. По думите му тезата, че се е срещал с разследвани, е злонамерена и резултат на неосведоменост. "Тези лица не са адвокати, не са страни по дела", посочи той.

В заключение Цацаров заяви пред членовете на съдебния съвет, че "чужди сценарии и постоянните им сценаристи няма да коментирам".

На няколко пъти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се опита да му зададе няколко пъти въпроса: "как се е стигнало до срещата?"

"Неясни са причините, които са довели до тази среща. Има много въпроси, които чакат своите отговори и те могат да бъдат дадени само от присъстващите", заяви Панов. Отговорът, който получи от главния прокурор, въпреки че в рамките на съвета, двамата са равни по ранг, беше:

"каквито и въпроси да ми задавате, недостойно е да отговарям точно на вас" и продължи, че не му е необходимо да каже: "не на страха" (реплика на Панов от негова реч, отпреди година и половина при съдийски протести - бел.ред). "Нямам намерение да влизам в този сценарий, вие сте изпълнител", каза още главният прокурор.

"Никой нищо не разбра. Всичко е замъглено. А мястото, където може да бъде установено е именно ВСС. Дебатът е вял и инертен, защото знаем какви ще са резултатите. Това е нормлна среща между Сотир, Жоро и Сашо и това е нормално. Ние създаваме стандарт, че всеки може да прави, каквото си поиска в обедната почивка. Но тук става въпрос за главния прокурор. Ако Жоро и Сашо са бизнесмени и те могат да се срещат. Но тук става въпрос за главния прокурор, по отношение на него има стандарти за поведение, които сочат на проблем в този казус", заяви Панов.

Председателят на ВКС беше настоятелен и повтаряше, че липсват отговори и предположи, че Георги Гергов и Сашо Дончев може би трябва да бъдат поканени във ВСС. "Това кратко изявление на сайта на ВКП, не дава никакви отговори", повтори Панов.