Лекарите неонатолози в бургаската болница „Дева Мария” спасиха недоносено бебе, тежащо 700 грама.

Поради усложнения по време на бременността то се е родило в 26-та гестационна седмица. Това е четвъртото бебе с екстремно ниско тегло, което екипа на Неонатологично отделение в университетската болница спасяват за период от една година, съобщават от болницата.

Поради преждевременното раждане, момченцето е с тежка степен незрялост и недоносеност и неефективно собствено дишане. Налага се спешна реанимация в родилна зала и превеждането му в интензивното на неонаталогията, предаде БТВ. Следват месеци лечение, а на родителите е предоставен ежедневен достъп и възможност да следят от близо целия процес.

След стабилизирането, в рамките на 15 дни преди изписването, те участват активно в процеса на обгрижване и хранене на бебето. Емоционалната връзка е задължително условие за оздравителният процес, посочват медиците.

Най-малкият член на щастливото бургаско семейство, роден на 10-ти януари, бе изписан от Неонатологично отделение в петък, 20-ти април, деня в който хронологично е трябвало да се роди.

„Детето се роди екстремно недоносено – 700 грама. Целият ни екип положи изключително големи грижи за това бебче. От тук нататък следва докато малкото момченце навърши 3 годинки то да бъде проследявано от нас по отношение на физическо и нервно-психическото му развитие”, обясни д-р Нурие Шабан –специалист неонатолог в отделението.