Главният прокурор ще бъде изслушван от правната комисия на Народното събрание на всеки 3 месеца. Това бе разписано в правилника на парламента, след като бе единодушно подкрепено от 19 депутати и нито един не бе против.

Идеята е на самия главен прокурор, пише 24 часа. Писмо с такова предложение Сотир Цацаров е изпратил до председателя на Народното събрание и до временната комисия за изготвяне на правилника за работата на парламента. За писмото съобщи председателят на комисията Данаил Кирилов и предложението е вкарано в проекта за правилник на НС за работата на правната комисия.

Предложението е обвинител №1 и други представители на прокуратурата да бъдат изслушвани периодично от правната комисия. Те ще докладват на депутатите по въпроси, свързани с ефективността в работата на обвинението, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, без да се коментират текущи дела.

В писмото си Цацаров изрично подчертава, че говори само за прокуратурата и не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища. Така ще бъдат изпълнени препоръки от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Осъществяването на тези препоръки е предпоставка и за засилен обществен контрол и информираност за дейността и проблемите на държавното обвинение, посочва главният прокурор в писмото си. Депутатите разписаха още, че правната комисия може да изслушва и шефовете на ВКС и ВАС, но само по тяхно желание и инициатива.