Производители на хранителни продукти масово заблуждават потребителите, че стоките им са предназначени за деца. Това установиха от Комисията за защита на потребителите след серия от инспекции в търговската мрежа. С пъстри етикети и послания производителите внушават на родителите, че определени серии храни са ориентирани към най-малките. И така създават впечатление, че са по-полезни, по-качествени и по-здравословни.

Така ли е наистина?

Различават ли се по съставки храните за деца и останалите в същия клас на щанда? По-качествени ли са продуктите с етикет „детски”, или търговците просто ни лъжат, за да ги купуваме нещо по-полезно за децата си? Проверка, която Нова тв направи в търговската мрежа, дава отговор на тези въпроси.

От Комисията за защита на потребителите инспектираха най-често срещаните храни с етикет „детски”. На щанда можем да намерим детски кренвирши, луканки, майонеза и лютеница. Сравнихме съдържанието им с това на същите продукти, предназначени за възрастни. Има ли разлика в съставките и наистина ли стоките с шарени етикети, приказни герои и умалителни имена са по-полезни и по-здравословни?

Когато избираш храната за най-малките – избираш най-доброто. С това златно правило Цветанка тръгва на пазар за внуците. От всеки щанд вече я дебнат продукти с приказни герои, умалителни имена и цветни картинки. Етикет - „детски продукт”. Но има едно наум. На щанда бързо откриваме първо майонеза за деца. Избираме същия продукт, но без надпис „за деца”. И сравняваме етикетите. Сравняваме и съставките в двата продукта. Резултатът от проверката - няма разлика между двата вида продукти – и като състав, и като разфасовки, единствено разликата е в информацията, изложена на двата етикета.

Следваща спирка – щандът с лютеници. Сравняваме съставка по съставка с произволно избран буркан лютеница без етикет „детски”. Резултатът е същият. Инспекторите констатират нелоялна търговска практика. Сигнализираме и агенцията по храните. Проверките на агенцията също откриват несъответствия в търговската мрежа.

Според производителите – нарушения няма. Защото няма и ясни правила. Въпреки липсата на стандарт - производителите съобразявали съдържанието с рецептурите за училищата и детските градини. Контролните органи обаче не откриват разлики с останалите продукти.

Сега на ход са производителите. Готови са да се съобразят с решението на контролните органи. Но само ако се докажело, че наистина има несъответствие. Първо от пазара трябва да се изтеглят храните, обозначени като „детски” след 2005 година. За етикетираните преди това – Брюксел дава отсрочка. Детските храни невинаги са детски. Затова четете внимателно какво съдържат продуктите, които купувате за децата си.