Революция в лечението на вируса хепатит C постигнаха учените. Терапиите са все по-успешни и болестта вече е напълно лечима – дори е за кратък срок –  8 седмици. Проблем обаче остава откриването болните.

80% от болните в света дори не знаят, че са инфектирани с хепатит C. В България например само 3% от всички над 110 хил. заразени са диагностицирани и са започнали лечение, съобщава Бтв.

Неслучайно хепатит C е познат като тихата болест, защото заразените живеят с вируса години наред, без да знаят, че са болни. А когато първите симптоми се появят, пораженията вече са сериозни.

Д-р Стефан Стефанов живял дълги години в Холандия. Там случайно му откриват Хепатит C. Тогава единственото възможно лечение било с интерферонова терапия, която не винаги е успешна и има странични ефекти.

„Сам не си давах сметка колко е тежка тази терапия. Тя продължи някъде 1 година – с инжектиране и таблетки. Много тежко се понася”, коментира д-р Стефанов.

Преди две години откриват хепатит С и на съпругата му Снежана. Тя има шанса да се лекува с новата безинтерферонова терапия, която е по-щадяща и по-ефективна. Отскоро лечението у нас се поема от Здравната каса.

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която лечението е напълно достъпно.

У нас обаче има само един медицински център, който предлага безплатни изследвания за хепатит С. От началото на годината досега са открити нови 60 души, заразени с вируса.

Основната цел на Световната здравна организация е до 2030 г. година вирусът хепатит C да бъде изцяло елиминиран. За това обаче са нужни мащабни скрийнинг програми за откриване на болните.