Информацията за проблема с водата на Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Това заяви президентът Румен Радев след среща с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов в петък.

Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо, посочи президентът. За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, коментира Радев, който е на посещение в Хасково.

Президентът оцени действията на служебното правителство и местната власт като много адекватни и своевременни. Правят се всички възможни усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема, каза Радев.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца, пише mediapool.bg. Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Междувременно стана ясно, че Уранови мини край Пловдив могат да замърсят водата в цялата област 

и че уран откриха и във водата във Велинград.