"Средно за година - последните официални данни са от 2014-а, българските потребители са купували с 30% по-скъп газ от германските. А преди 2014-а година разликата е била дори 40%. В голяма част от времето е било така". Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като изрично подчерта, че разликите в цената на газа за Западна Европа и за България варират. 

"Преди последното увеличение, когато цената у нас беше рекордно ниска, тя беше много близка до тази в Западна Европа. Но когато петролът е по-скъп, или в различни сезони, например лятото и есента, тогава разликите са драстични", допълни ексминистърът на енергетиката в ефира на Нова тв.  

По-рано той заяви, че страната ни има право да иска отстъпки до 2 милиарда лева от "Газпром". 

Припомняме, че до 4 май България трябва да излезе със становище за цената, на която ще иска да закупува газ от "Газпром". Това стана възможно, след като Европейската комисия отсъди, че руският газов гигант е използвал антипазарни практики спрямо осем страни в Централна и Източна Европа, включително и България.  

"Един от подходите е българската цена да се реферира с тази в Западна Европа", каза той, като уточни, че в момента българската цена на газа е вързана за цената на мазута и газьола, което по негово мнение е архаичен подход и поставя българските потребители в неизгодно положение.