Петима германски граждани са задържани на ГКПП „Капитан Андреево” за съпричастност към терористична организация, четирима от тях са експулсирани, съобщиха от ДАНС. Това се е случило на 12 април.

Задържаните са пътували с влак от Букурещ за Истанбул. Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци терористи, уточниха от ДАНС.

Според събраните данни четири от задържаните лица са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетното лице е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Непълнолетният германски гражданин е предаден на дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия.

Четиримата експулсирани пълнолетни вече имат и мярка забрана за влизане в България, уточниха от ДАНС.