Епидемията от морбили в Пловдивско продължава, общо 63 са случаите на заболели от болестта от началото до момента, съобщи д-р Моника Троянчева, от РЗИ. По думите й единственото успокоително е, че епидемичният подем не е с високи стойности.

„Двама са приетите през последното денонощие, 8 са заболелите през четирите почивни дни, по двама на ден”, каза д-р Троянчева, цитирана от Фокус. Тя посочи, че заболелите са от областта – от Златитрап, Ягодово и други селища. „Сред случаите няма много тежки, сравнително спокойно протича инфекцията, но тя е достатъчно тежка по принцип“, уточнява д-р Троянчева.

Ето защо от РЗИ активно издирват контактните на болните, за да се спре разпространението й.

„Вече не се изпращат проби в Референтната лаборатория в София, след 45-тата с категоричност е доказано, че става въпрос за морбили. В момента епидемиолозите от Пловдив сами си ги доказват“, уточни още д-р Моника Троянчева. По думите й Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив е в състояние да приеме всички, на които се налага стационарно лечение.

Припомняме, че преди повече от седмица 10-месечно бебе почина след усложнение от морбили.  То е имало и тежък ларингит. Това е част от клиничната картина на инфекциозното заболяване, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит.

В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се влоши и то получи дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия бебето почина.