В столицата битката за място в първи клас вече започна, а в някои от елитните школа подадените молби за прием надвишиха отпуснатите места.

Тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас, според които адресът има основна тежест. Там влизат още братче или сестриче в същото школо, близост на местоработата на родителя до училището и др. Въпреки това обаче СО позволи училищата да имат и допълнителни критерии. Някои от тях се възползваха и въведоха допълнителни точки за деца и внучета на учители, близост на завършената детската градина до съответното школо и др.

При равен брой точки всяко училище ще има свободата да избере подход, чрез който да пресее кандидат–първолаците.

В столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" при равен брой точки ще се вземе предвид разстоянието от дома на детето до школото и това, което е по-близо, ще бъде прието", обясни директорът на училището Асен Александров. До около 17 часа вчера са били подадени 105 заявления, при общо 88 места, като директорът обясни, че денят е минал спокойно и не е имало дълги опашки.

В 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, пък молбите са били около 130 за общо 96 места. Около половината от подадените документи са пуснати онлайн, обясни директорката Надежда Николчева.

Без излишна паника е преминал първият ден на записването в 119-о СУ "Академик Михаил Арнаудов". Директорът Диян Стаматов разказа, че за да няма скупчване и излишно напрежение, е посещавал детските градини в района на училището, за да разяснява на родителите кампанията за прием. Редът няма да играе роля при равен брой точки в 119-о СУ, като ако например има деца с еднакъв резултат, щели да бъдат приети и двете хлапета. Около 80 бяха подадените заявления за прием в първи клас в училището след 16 ч. Местата са общо 144, а за цялата кампания директорът очаква общо 600 заявления.

В 18-о СУ пък в късния следобед имаше 104 молби за 168 места.

Не така стояха нещата пред 133 СУ "А. С. Пушкин", където родители извиха опашки през предната нощ. "Не сме съвсем убедени, че критерият за записване по ред не е решаващ специално за това училище. Минахме случайно - видяхме, че се събират хора и останахме", призна един от родителите - Илия Милчев, цитиран от Монитор. Критерият поредност на подаване на документи обаче нямало да бъде фактор при класирането.

"Дали сме допълнителни точки на братя и сестри, на което ние много държим, както и местоработата на родителите", обясни директорът на училището Даниела Борисова.

Подаването на заявленията приключва на 19 май. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни.

Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.