Окръжна прокуратура Бургас започва проверка за мистериозния инфаркт зад решетките на Горан Горанов, съобщават от държавното обвинение, съобщава "Флагман". Извършени са огледи на спалното помещение, в което е бил настанен Горан Горанов, огледи на помещенията в затвора, където се помещава отоплителната техника – централа, разпространителни станции, извършен е оглед и на радиатора, който се намира в спалното помещение, където Горанов е бил открит.

Извършват се разпити на свидетели. Назначена е и е извършена аутопсия на тялото на Горан Горанов, уточняват от прокуратурата.  Припомняме, че "спалното помещение" на Горан през последните 13 дни до смъртта му представлява килия с площ 5 кв.м. - тип "запечатка" - най-ужасното място за изолация в затвора, намиращо се във Втора зона, където е усилено строгия режим.

Според близките му той изобщо не е имал легло в т.нар. от прокуратурата "спално помещение". Когато са го настанили там заради буйстването му в помещение с друг съкилийник, надзирателите му сложили само един дюшек.

"Сутринта към 8:30 часа, когато е дошъл надзирателят Калин Мостров целият коридор е бил пълен с пара. Затворниците от останалите 18 килии в този коридор са виждали парата и са чували виковете на Горан за помощ", казаха негови близки.

Пак според техните твърдения през последните 13 дни Горан не е извеждан от карцера за полагащите му се 20 минути въздух. Не му е било позволено и да изхвърля кофата си с екскременти. Най-страшното обаче е, че прозорецът в тази "запечатка"в карцера е разположен на височина 2 метра и за да диша, той се е качвал върху самия радиатор, сгъвал фунии от вестници, за да стигне по възможност до въздух с ниска температура.

Прокурор Маринчев от Окръжната прокуратура, който наблюдава разследването все пак е склонил да изпрати паралелна проба за анализ на кръв във ВМА-София, независимо, че със сигурност резултатът ще покаже липса на наркотици. Точно в това ръководството на затвора и надзирателите няма да могат да бъдат обвинени.

Горан Горанов създаваше много проблеми зад решетките, но публично известен е само екшънът, който предизвика преди година, когато се сби с двама от надзирателите.