Единият от граничарите, които открили горящия камион с мигранти, с риск за здравето и живота си се хвърлил в пламъците, за да спаси сирийците. Той влязъл в горящата кабина на камиона. Там открил лост, с който успял да отключи отделението на багажника, в кето се намирали чуждите граждани.

От Апелативна прокуратура - Бургас съобщиха, че са започнали незабавни досъдебни производства срещу 11 чужди граждани от камиона. Те са за това, че хората пресекли незаконно границата ни. Започнато е досъдебно производство и срещу шофьора, превозвал всичките 27 души. От тях 11 са възрастните, на които са повдигнати обвинения, а останалите 16 са деца.

Чуждите граждани са се намирали в ремарке на горящ камион „Скания“, в който те са били превозвани. Установено е, че камионът се е самозапалил, като докато гори е бил открит от патрул на гранична полиция.

Според наблюдаващия прокурор, всички незабавни досъдебни производства ще бъдат приключени в законовия срок и ще бъдат внесени в Районен съд – Царево, който е компетентната съдебна инстанция.