Агенцията за социално подпомагане санкционира нелегален частен дом за стари хора, съобщиха от пресцентъра на асоциацията. В съобщението се уточнява, че след постъпил сигнал, Инспекторатът на АСП със съдействието на полицаи от Шесто РУ на СДВР, е направил незабавна проверка в частен дом за стари хора в столичния квартал Бояна.
София.

Проверката е установила нелегитимно настаняване на 12 възрастни хора, тъй като фирмата, предоставяща услугата, към момента не е вписана във водения от АСП Регистър на доставчиците на социални услуги. Предоставянето на социална услуга без регистрация според Закона за социално подпомагане предвижда като санкция глоба до 10 000 лева, на това основание на нарушителите предстои да бъде съставен акт.

Лица, които предоставят социални услуги, без да отговарят на изискванията на Закона за социално подпомагане, нямат право на регистрация и лицензиране за срок от три години, считано от датата на установяване на нарушението, се припомня в съобщението.

Комисията на Инспектората е установила също напълно неприемливи условия, при които са настанени възрастните хора. С обстоятелствата по случая и констатациите от проверката в процес на запознаване са Районна прокуратура - София, сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към Шесто РУ на СДВР, НАП, Главна инспекция по труда, Районна здравна инспекция.