Районната прокуратура в Перник ще даде на съд до дни кмета на Трън Станислав Николов, който блъсна с джипа си 6-годишния Ивайло, съобщи "24 часа". След внасянето на обвинителния акт, съдът ще насрочи дата за делото.

Инцидентът с момченцето се случи на 13 ноември 2015 г., но стана известен през юли 2016 г. след репортаж на Нова телевизия. Според криминалистите детето само се е ударило в джипа на кмета и си е причинило средна телесна повреда.

Информацията предизвика намесата на премиера Бойко Борисов, който заяви, че разследването трябва да продължи и изрази разочарование от поведението на трънския кмет Станислав Николов, който е избран на поста от ГЕРБ. Главният прокурор Сотир Цацаров пък отне случая от трънското следствие и го даде на Районната прокуратура в Перник.

Пред октомври м.г. срещу Станислав Николов бяха повдигнати обвинения за причиняване на тежка и средна телесна повреда на момченцето. Тогава от Районната прокуратура в Перник съобщиха, че ударът е причинил разкъсване на слезката на малкия Ивайло, която е отстранена хирургично, както и средни телесни повреди – травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив.

От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза пък е установено, че причината за възникването на произшествието не е техническа, а би следвало да се търси в субективните действия на водача.