Омбудсманът Мая Манолова ще внесе законодателни промени срешу некоректните работодатели. Едно от предложенията на обществения защитник е да се забрани прехвърлянето на фирма при неизплатени заплати и осигуровки от страна на дружеството.

Това стана ясно от изказване на омбъдсмана в Дупница, където Манолова за пореден път се срещна с протестиращите бивши работници от фирма "Абонданца". Припомняме, че въпреки сключеното споразумение за разсрочено изплащане на възнагражденията на работниците, бившият им работодател - италианецът Луиджи Каприоти, все още не е изплатил и стотинка на протестиращите.

Според Манолова действията на чуждестранния бизнесмен са крайно непристойни - "Каприоти се подигра и с бившите си работнички и с институцията на омбудсмана, а според мен се подигра изобщо с българските граждани... и общество". Според нея в такива случай е нужно държавата да се намеси и да покаже, че "съществува, за да си защитава гражданите", заяви омбудсманът.

След като в петък Манолова внесе в прокуратурата казуса на шивачките от Дупница, днес тя заяви готовността си да сезира и Конституционния съд за текстове, които защитават работодателите, ощетявайки по този начин работниците.

Според Манолова е време да се сложи край на практиките, които ощетяват служителите, пише news.bg. Тя сподели, че "...правото на труд трябва да бъде възнаградено съобразно свършената и положена работа. Има много работодатели, които се отнасят нагло ... не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на клошари или на хора без всякакви доходи".

Законодателните предложения, които Мая Манолова предвижда, са свързани с въвеждането на ясни забрани срещу прехвърлянето на фирми, които все още имат неизплатени задължения към работниците си. Тя съобщи още, че през следващата седмица ще организира обществена дискусия, на която ще бъдат поканени всички институции, които имат ангажимент към спазването на трудовото законодателство, както и работници с нарушени права.

"Изцяло съм на страната на хората и ще направя абсолютно всичко да им се платят средствата до последната стотинка или тези, които са ги измамили да си получат наказанието, съобразно цялата тежест на българското законодателство", категорично допълни омбудсманът.